Најновије

"Ћутање девојака": "Илијада" какву никада раније нисте чули

„Ћутање девојака“ Пет Баркера пронађите на Лагунином сајту као и у Делфи књижарама.

Фото: Лагуна

Бриљантно написан, прожет призорима ужаса и ванредне лепоте, роман „Ћутање девојака“ Пет Баркер даје глас изузетној жени — и одева древну причу у ново рухо. Ово је прича о „Илијади“ какву никада раније нисмо чули јер ће нам је приповедати Брисеида, тројанска краљица и Ахилова заробљеница.

Хомер је помиње у неколико речи, а историја ју је често заборављала. Па ипак, Брисеида је била једна од кључних фигура у Тројанском рату. Сада пред нама оживљава њена прича. Она је љутита, опрезна, спремна да поведе у побуну заробљене Тројанце. Неће поклекнути ни кад се нађе између сукобљених хероја Агамемнона и Ахила. Док се боре смртници и богови, а легендарни рат фатално галопира, Брисеида проговара у име хиљада жена које су живеле иза кулиса логора грчке војске – робиња, конкубина, видарки, праља које су припремале мртве за сахрану, свих оних које су нестале из сећања.

Пет Баркер је енглеска ауторка рођена 1943. године. Написала је петнаест романа, који се углавном баве темама сећања, трауме, преживљавања и опоравка. Освојила је Букерову награду 1995. године. Роман „Ћутање девојака“ ушао је у најужи избор за Женску награду за књижевност (раније Оринџ) и за награду Коста.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА