Најновије

НА ЗАПАДУ НИШТА НОВО: САД регрутују терористе „Исламске државе“ да се боре у Украјини

Руска обавештајна служба (СВР) наводи да је Вашингтон „спреман да употреби било које средство“, укључујући ангажовање милитаната Исламске државе као и плаћеника.

САД „активно регрутују“ терористе за борбу у Украјини, саопштила је Спољна обавештајна служба Русије (СВР), наводећи да то илуструје спремност Вашингтона „да употреби било које средство за постизање својих геополитичких циљева“.

СВР је у саопштењу открила да, према обавештајним подацима које добија, „Сједињене Државе активно регрутују чак и чланове међународних терористичких организација, укључујући групу "Исламска држава", као и плаћенике за учешће у непријатељствима у Украјини".

Руска обавештајна служба указује на америчку војну базу у Сирији под називом ал-Танф, која се налази близу граница са Јорданом и Ираком. Према њеним изворима, ова база и околина претворили су се у својеврсно терористичко „чвориште“, где се истовремено може „преобучити“ до 500 "исисоваца" и других џихадиста. СВР је навела да је прошлог месеца 60 милитаната "Исламске државе", који су пуштени из затвора под контролом сиријских Курда, пребачено у ал-Танф „у циљу накнадног пребацивања на територију Украјине“.
СВР је прецизирала да током курса обуке у ал-Танфу милитанти добијају упутства о томе како да користе противтенковске ракетне системе, извиђачке и ударне дронове, напредну опрему за комуникацију и надзор.

По мишљењу СВР-а, ови подаци потврђују да су „САД спремне да користе било које средство за постизање својих геополитичких циљева, не искључујући спонзорисање међународних терористичких група“.

Обавештајна служба је закључила да америчка администрација не разматра последице таквих акција, „чак ни када су у питању претње безбедности европских савезника, па чак и животима Американаца”.

Вашингтон је инсистирао да „у Украјини нема америчких војника“.

У међувремену, присуство америчких трупа на сиријској територији у бази ал-Танф, које СВР помиње у свом саопштењу, и Москва и Дамаск дуго сматрају незаконитим. Претходна америчка администрација обећала је да ће америчке снаге напустити североисточну Сирију, али тек након што милитанти "Исламске државе" буду поражени и Курди заштићени.

Тадашњи саветник за националну безбедност Џон Болтон је јасно ставио до знања да је још један задатак америчких снага у ал-Танфу да се супротставе иранском утицају у региону.

У октобру 2021. појавили су се извештаји да, према израелским одбрамбеним изворима, око 350 војних припадника и цивила још увек користи ал-Танф, укључујући неке британске и француске снаге које су описане као „експерти за обавештајне службе“.

Више о жестоком поразу Украјинаца ОВДЕ.

Извори: РТ и Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА