Најновије

УКРАЈИНЦИ ПРИПРЕМАЈУ НОВИ МАРИЈУПОЉ И АЗОВСТАЉ: Руски медији тврде да се убрзане припреме врше у тунелима испод два града

Украјинске власти очекују напад на Николајев и Одесу, у вези са којим су размишљали о понављању мариупољског сценарија са стварањем утврђених подручја попут Азовстаља. Међутим, ово можда нец́е успети, преноси ukrajina.ru.

По налогу гувернера Максима Марченка , локална предузећа су већ почела да отварају запечаћене улазе у катакомбе под контролом представника војне управе. До краја маја они ће изабрати погодну локацију у тамницама једног од предузећа, стварајући тамо довољне залихе хране и воде да ту може да седи група од хиљаду и по до две хиљаде бораца.

Одеска војна управа позива се на искуство Великог отаџбинског рата (Други светски рат), када су румунске окупационе власти дуго ловиле подземне партизане.

Одеска мрежа катакомби је једна од највећих на свету – укупна дужина пролаза са безбројним бочним огранцима процењује се на 2.500 километара. Верује се да су се ове пећине испод града појавиле због развоја минерала и развоја грађевинских стена које се користе у изградњи градских зграда, посебно камена од шкољки.

У 19. и раном 20. веку катакомбе су користили криминални елементи - шверцери, пљачкаши и купци украдене робе. Са почетком Великог отаџбинског рата, власти су под земљом уредиле такозвана "катакомбна склоништа", где су мештани побегли од бомбардовања. По изласку из града, тамо је активно деловало организовано подземље које је обележено низом диверзантских акција високог профила.

Схватајући какву претњу им представљају тамнице Одесе, румунски освајачи су покушали да затворе главне излазе у тунеле, а такође су повремено пунили руднике отровним гасом.

Када је постало јасно да је немогуће очистити катакомбе без губитака, румунски војници су једноставно прекрили улазе и излазе из тамнице. Лавиринти, у којима је радила чак и војна болница, постали су смртна замка за антифашисте. Октобра 1941. блокирани су улази и излази, а у мају 1942. партизани су остали без хране и воде. Само неколицина је успела да изађе из тамнице.

Постоје докази да се фабрике Краиан и Сталканат и тамнице локалне луке сматрају кључним потенцијалним местима за организовање склоништа као што је Азостал.

Вреди напоменути да је бивша фабрика Крајан дуго била права рушевина, али на њеној територији постоји неколико склоништа за бомбе тамо где је некада стајала фабрика, требало је да изгради стамбени микроокруг.

У луци постоје и склоништа за бомбе, а на Приморском булевару су улази у катакомбе. У њима су, испод оближњег булевара Жванецки, 2021. године пронашли скелет човека који је нестао 2015. године. Они такође могу потенцијално да користе просторе испод Градског већа Одесе - постоји читава мрежа тунела постављених за потенцијалну изградњу метроа. Такав пројекат је постојао у совјетско време, али је спроведен због распада СССР-а.

Уопште, дуж обале од Лангерона, дуж Фонтане, постоји неколико неповезаних подземних тунела. Изградио их је 70-их година кијевски „Метрострој” у складу са свим безбедносним стандардима, али много ужи од стандардног метро тунела. Овим тунелима су се кретале електричне локомотиве са колицима за терет и раднике, који су пратили техничко стање тунела.

Деведесетих година, опрема је продата у старо гвожђе, а пролази су напуштени и постепено поплављени. Често су коришћене за прикупљање подземних вода са ивице обалних падина – на неколико места ова вода се „спаја” у море.

Више о Украјинцима који су прешли на страну ДНР-а ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА