Најновије

ХРВАТСКА УЦЕЊУЈЕ ЦРНУ ГОРУ: Отимају Бокељску морнарицу и смета им Пљевља

Хрватска академија знаности и уметности (ХАЗУ) објавила је документ о заштити хрватских националних интереса приликом преговора с Црном Гором, Босном и Херцеговином и Србијом око уласка ових држава у ЕУ. Тај је документ ХАЗУ у фебруару послао председнику Зорану Милановићу, председнику парламента Гордану Јандроковићу и председнику владе Андреју Пленковићу

ХГИ (Илустрација: Јутјуб)

Од Црне Горе, наглашава ХАЗУ, треба тражити загарантоване мандате Хрватима у Скупштини Црне Горе, подршку предлогу заједничке номинације Бокељске морнарице као нематеријалног културног добра Црне Горе и хрватског народа упућеном Унеску. Треба коначно одредити копнену границу, а посебно разграничења на мору према Конвенцији УН-а, истичу из ХАЗУ, како преноси Индекс.

Треба актуализовати потребу поштовања преузетих обавеза као што је заштита права хрватске мањине те стварно, а „не само декларативно право на неометан повратак и слободно располагање својом имовином свих који су морали напустити своје домове.“

Црна Гора треба, како се наводи, да плати штету почињену у агресији на Хрватску, посебно на културној баштини, и вратити однесено културно благо те „затражити опрост од Хрватске за почињена зла“, преноси Индекс. Црна Гора треба да престане с присвајањем хрватске културне баштине те да осигура реципроцитет Хрватима, тј. слободно политичко и културно организовање и деловање на нивоу истоветном оном коју Хрватска осигурава својим мањинама, додају из ХАЗУ.

У документу се наводе и питања везана уз еколошке и економске проблеме, које би Хрватска требало да ријеши у преговорима прије уласка Црне Горе у ЕУ.

„У Јадранском би мору требало наћи заједнички обострано прихватљив модел еколошког истраживања подморја у сагласности са ставовима из Глазгова те обострано прихватљив наставак евентуалне сигурне производње – одређена искуства у сарадњи у прошлости те утицај Републике Хрватске могу бити од великог значаја; обратити пажњу на загађење Јадранског мора разним отпадом, пластиком, отвореном канализацијом и др., с обзиром на то да се све те нечистоће морским струјама шире од југа према северу и долазе у Хрватски дeо Јадрана; смањити негативан утицај на околину  ТЕ Пљевља снаге 210 МW“, наводе у ХАЗУ.

А како за то време Подгорица србухе, погледајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА