Најновије

''САСТАВЉЕНА'' ЛИСТА ОДГОВОРНИХ У ЕПС-У: Штету плаћају грађани

Ако ће наредна зима бити најтежа у последњих 70 година, хоће ли бар бити довољно струје? Председник каже - "тешко", а и опозиција упозорава на могуће свакодневне рестрикције. На питање - ко је одговоран за стање у ЕПС-у, листа се свела на два имена. А ко ће да плати спасавање најважнијег јавног предузећа, одговор је - грађани, или кроз рачуне за струју или кроз ново задуживање.

ЕПС (Фото: Јутјуб)

Знамо шта се прошле зиме ваљало у ТЕНТ-у. Шта се иза брда ваља и каква ће бити наредна зима, наговештавају и власт и опозиција.

- Биће увек довољно струје. Тешко - казао је председник Србије Александар Вучић 18. маја.

- Ову зиму ћемо сигурно и даље увозити струју - рекла је министарска енергетике Зорана Михајловић 17. маја.

- Додатни проблем представља чињеница да је ЕПС већ почео да отказује неопходне ремонте и инвестиције, што ће нас довести у још тежу позицију наредне зиме и у опасност да имамо нове хаварије и свакодневне рестрикције струје - мишљења је Душан Никезић из Одбора за привреди и финансије Странке слободе и правде.

За то што је најважније јавно предузеће у хаварисаном стању одговарао је један човек, тако што је фотељу директора ЕПС-а заменио другом - фотељом помоћника председника општине Обреновац.

- Неопходно је да се покрене кривична и материјална одговорност против свих у ланцу одлучивања, од врха државе па до самог ЕПС-а - сматра Никезић.

Да ли ће ико кривично одговарати - неизвесно је. Ресорно Министарство енергетике тражи кривичну одговорност Милорада Грчића због угрожавања енергетске безбедности државе. Исто министарство кривичну пријаву поднело је и против директора Површинских копова Барошевац Срђана Алимпијевића, којом су обухваћене још три особе и што се њих тиче, ту се листа одгворних завршава.

- Ту су ствари јасне и добро се зна шта је чији посао и одговорност. За лошу организацију унутар ЕПС-а, за недовољне залихе угља на депонијама, неблаговремено завршене ремонте, за то што је производња струје у једном тренутку стала у готово читавом ТЕНТ-у и проузроковала значајан увоз електричне енергије одговорност је на групи људи који су управљали ЕПС-ом, на челу са претходним в.д. директором - наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

Пошто су саставили листу одговорних, ред је да испоставе рачун за санацију штете.

- Цена електричне енергије треба да се подигне у овом тренутку јер је то неопходно да бисмо помогли ЕПС-у да опстане - казала је министарка Михајловић.

- Да се ЕПС-ом руководило стручно и одговорно, не би било разлога за повећање цене струје. Данас смо дошли у ситуацију да уместо да зарадимо 500 милиона евра на извозу струје ЕПС ће остварити губитак од милијарду евра. На крају ће свакако завући руку у џепове грађана и они ће то платити, да ли кроз рачун за струју или кроз повећање јавног дуга, али грађани ће то морати да плате - казао је Никезић.

Колико и када, још није одлучено. Министарка каже - што пре, председник - "не сада", а формално - поскупљење струје одобрава Агенција за енергетику на захтев ЕПС-а.

Да ли су грађани Србије подељени по питању увођења санкција Русији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА