Најновије

ШОЈГУ: Расту претње НАТО-а у западном стратешком правцу, Русија формира 12 нових јединица и одреда

Како би се одговорило на претње на руским западним границама, до краја ове године у Западном војном округу ће бити формирано 12 нових војних јединица и одреда, рекао је Шојгу.

На колегијуму Министарства одбране Русије Сергеј Шојгу је упозорио на то да САД и НАТО повећавају размере оперативне и борбене припреме у близини руских граница и указао на то да у серији војних вежби „Заштитник Европе“ учествује више од 40.000 војника.

Министар је констатовао да се ситуација у западном стратешком правцу одликује повећањем војних претњи на руским границама, а огледа се, пре свега, у интезивирању летова америчке стратешке авијације у Европи за 15 одсто, као и систематско упловљавање америчких бродова у Балтичко море.

Шојгу је додао да су организационе мере синхронизоване с испоруком савременог наоружања и војне технике руским снагама.

Министар је, такође, рекао да ће руска војска ускоро добити стратешке беспилотне летелице, које ће омогућити да се знатно смање трошкови у решавању обавештајних и борбених задатака и уштеди новац за муницију и авио-опрему.

Према његовим речима, руске беспилотне летелице су током специјалне војне операције у Украјини летеле више од 25.000 сати. Њихов задатак је да прикупљају обавештајне податке и да у условима густо насељених градских области изводе прецизне ударе на објекте противника, додао је министар.

Говорећи о ситуацији у Украјини, Шојгу је истакао да се више од 1.900 украјинских националиста, блокираних у фабрици „Азовстаљ“ у Маријупољу, предало руским снагама.

„Наставља се блокада фабрике 'Азовстаљ'. С територије челичане евакуисани су цивили које су тамо као таоце држали украјински националисти. Спасено је 177 људи, међу којима је 85 жена и 47 деце. Свима је указана адекватна медицинска и психолошка помоћ. Националисти блокирани у фабрици су почели да се предају. У овом тренутку положило је оружје 1.908 људи“, рекао је Шојгу.

Он је подсетио да је раније оружје положило и 1.387 припадника украјинске морске пешадије.

Министар је, такође, истакао да групације руске војске и снага ЛНР и ДНР настављају да проширују контролу над територијама Донбаса, а да се ослобађање ЛНР ближи крају.

Према његовим речима, више од 1.377.000 цивила евакуисано је у Русију из опасних подручја Доњецке и Луганске Народне Републике и из Украјине од почетка специјане војне операције. 

„Руске оружане снаге чине све да не дозволе погибију цивила. Због тога су непрестано отворени хуманитарни коридори“, нагласио је Шојгу и захвалио руским вoјницима за професионализам, храброст и херојство.

Више о провокацијама Пољске ОВДЕ.

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА