Најновије

УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ПЕНТАГОНА: Ризик конфликта са Русијом и Кином је све већи

Ризик међународног конфликта уз учешће велики држава је у порасту, упозорио је председник здруженог штаба америчке војске, генерал Марк Мили у обраћању пред матурантима војне академије „Вест поинт“.

Фото: Јутјуб

„У свету у којем живите постоји могућност озбиљног међународног конфликта у којем би учествовале велике државе. Та могућност се не снижава, већ је у порасту“, рекао је Мили и додао да под великим државама подразумева Русију и Кину.

„Тренутно имамо посла са две велике државе, а то су Русија и Кина, и свака од њих има снажан војни потенцијал и обе земље настоје да промене актуелна правила заснована на актуелном светском поретку“, додао је он.

Претходно се Мили заложио за то да се у Европи, у земљама источног крила НАТО-а, изграде сталне базе или макар да буду опремљене ротирајућим особљем управо због растуће вероватноће озбиљнијег сукоба великих држава.

Ротација „експедиционих снага“ у таквим базама омогућиће, према његовим речима, да се новац не троши на изградњу инфраструктуре за породице војних лица, укључујући стамбене објекте или школе.

Мили је додао да многи европски савезници САД, укључујући Пољску и Румунију „жарко желе“ да граде и финансирају сталне базе.

Москва је спремила дебеле досијее за злочинце из нацистичког пука ”Азов”. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА