Најновије

Зоран Дракулић открио ко је кривац за поскупљење огрева

Власник фирме за производњу пелета "Био Енергy Поинт" Зоран Дракулић рекао је данас да Србијашуме дугују тој компанији 41.000 кубних метара дрвета за производњу пелета и да је то предузеће криво за поскупљење тог енергента.

Фото: Јутјуб

„Србијашуме су нелегално потписале уговоре са већим бројем ‘фирми’, које не послују у дрвној индустрији, да га добијају по званичним ценама од 4.160 динара по кубном метру, а произвођачима пелета препродају по ценама и до 9.000 динара“, рекао је Дракулић агенцији Бета.

Он је, реагујући на тврдњу в. д. директора Србијашума Игора Брауновића да је тај енергент поскупео на домаћем тржишту због тога што су произвођачи, међу којима је Дракулићева фирма, извезли значајне количине тог енергента, рекао да су цене скочиле због препродаје дрвета, поскупљења струје за 55 одсто и производње пелета у само у 50 одсто капацитета.

„Одговорно тврдим да смо 2021. задовољили потребе свих наших око 400 купаца и продали 80.000 тона пелета“, рекао је Дракулић.

Брауновић је пре два дана рекао да Србијашуме касне са испоруком уговорених количина дрвета за производњу пелета због тога што је Влада Србије тек крајем јануара усвојила план пословања тог предузећа, након чега се расписују тендери за сечу дрвета, а да је ове године била и дуга зима са снегом, па је сеча могла да почне тек 1. априла.

Произвођачи пелета, према његовим речима, нису оставили сировина за производњу у зимском периоду, а неповољном стицају околности допринео је и нагли скок тражње тог енергента због енергетске кризе. Он је рекао да ће Србијашуме мањак производње дрвета надокнадити купцима до 1. јула.

Дракулић је навео да су проблеми почели од децембра 2021. године, од када произвођачи пелета раде смањеним капацитетом због неиспорученог дрвета.

Србијашуме, према речима Дракулића, дугују испоруку 20.153 кубна метра дрвета његовој фирми за 2021. годину, а ове године до 27. маја испоручена је 21.000 кубних метара мање него што је уговорено, док је само у мају од уговорених 8.415 кубних метара испоручено 3.585 кубних метара.

"За прва четири месеца ове године Србијашуме су оствариле годишњи план са свега 14 одсто", рекао је Дракулић и додао да му "није јасно обећање Брауновића да ће током јуна надокнадити мањак испоруке".

Оценио је да је нетачна и тврдња да је извоз пелета пореметио цене на домаћем тржишту и рекао да је"Био Енергy Поинт" у 2021. години извезао само 20 одсто производње пелета и да то није утицало на снабдевање домаћег тржишта.

"Ове године је извоз пелета вишеструко смањен и то само вишегодишњим купцима у Македонији. И данас као највећи произвојач пелета у Србији и региону уредно снабдевамо све наше купце и нико није без робе", рекао је Дракулић.

Он је оптужио Брауновића "да манипулише чињеницама у циљу заштите своје позиције" и да покушава да искаже своју бригу према купцима пелета и поремећеном тржишту у 2022. години.

"Управо је Брауновић довео тржиште у ту ситуацију својом нестручношћу, нерадом и нелегалним пословањем. То је довело 86 произвођача пелета и 40.000 радника у дрвној индустрији на ивицу егзистенције", рекао је Дракулић.

Истакао је "да му није јасно зашто Брауновић криви Владу што му је план за 2022. годину усвојен тек крајем јануара када због унутрашњих проблема није био спреман раније".

Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА