Најновије

РУСКИ ПОРТАЛ О ДОГАЂАЈУ У СРБИЈИ: Сећање на великог руског генија и српског академика

Овог маја обележено је 150 година од рођења великог руског математичара Николаја Николајевича Салтикова. Сахрањен је у Београду, где је живео и радио дуги низ година, а у престоници Србије постоји и улица која носи његово име. Пре неки дан, захвални потомци и земљаци,положили су цвеће на гроб Николаја Салтикова, пише Tvernews.ru.

Србија и Русија (Илустрација: РИА Новости)

Николај Николајевич Салтиков - изузетан математичар и механичар, професор Харковског и Београдског универзитета, члан Српске академије наука. Рођен је 23. маја 1872. године у граду Вишњи Волочок, Тверска губернија. Дипломирао је на Харковском универзитету, 1899. године одбранио је магистарску тезу, а 1906. године - докторску дисертацију из математике, дуги низ година је тамо руководио Одељењем за теоријску и практичну механику.

Године 1919. Николај Салтиков је изабран за градоначелника након заузимања Харкова од стране Беле армије, али је са њом напустио град током офанзиве бољшевика, живео и радио у Тбилисију. И тамо су 1921. на власт дошли бољшевици, а професор Салтиков је емигрирао у Југославију. Ту је одмах именован за ванредног професора математике Филозофског факултета Универзитета у Београду, а 1930. године краљевским указом за редовног професора.

Николај Николајевич Салтиков је учествовао у раду Руске академске групе у Београду и Руског научног института, представљао је ове организације на међународним скуповима руске академске емиграције у Цириху, Атини, Београду.

Године 1934. изабран је за дописног члана, а 1946. за редовног члана Српске академије наука, био је члан Друштва математичара, физичара и астронома НР Србије, Савеза математичара, физичара и астронома г. Југославија. Године 1946. постао је научни сарадник новооснованог Математичког института Српске академије наука. Преминуо је 28. септембра 1961. године и сахрањен на Новом гробљу у Београду.

Професор Н.Н. Салтиков је објавио око 300 научних радова из математике, историје науке, небеске механике и геометрије, укључујући више од 100 у егзилу. У Паризу су објављене три велике монографије о методама интегрисања једначина, а последња је објављена 1947. године у Београду.

Надан рођења Салтикова, на иницијативу професора Вјачеслава Воробјова из руског града Твер, председника Савеза православних предузетника Тверске области Алексеја Третјакова, Тверског огранка Царског православног палестинског друштва, одржана је меморијална акција – полагање цвеће на гробу Н.Н. Салтикова на Новом гробљу у Београду у име становништва Тверске области.

Организатори акције изразили су дубоку захвалност Српско-руском центру „Мајак“ (Србија) и лично његовом директору Владимиру Пребирачевићу на помоћи у одржавању манифестације, пише тверски информациони портал.

Извор: Правда/Tvernews.ru

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА