Најновије

ЦРНА ГОРА ОДУЗИМА РУСКУ ИМОВИНУ: На удару познати олигарси и људи блиски Путину

Црна Гора ће се одмах придружити новом пакету санкција Европске уније Русији који ће се односити на прекид пословања у сектору некретнина с руским држављанима, сазнаје Побједа из дипломатских извора напомињући да су у Црној Гори Руси власници или сувласници 19.000 некретнина и скоро четири милиона квадрата земљишта.

Црна Гора (Фото: Pixabay)

Највећи део тих некретнина, 98 одсто, је у приморским општинама, а највише у Будви и Бару, наводи подгорички лист.

Према писању Блумберга, чији су новинари имали увид у документ Европске комисије, забрана пословања у сектору некретнина се неће односити на Русе који имају држављанство или пребивалиште, односно дозволу боравка у чланицама Европске уније и Швајцарске.

Законским предлогом Европске комисије зауставиће се имовински послови с руским грађанима, резидентима и субјектима тако што ће бити забрањена продаја или пренос, директно, или индиректно "власничких права на непокретној имовини која се налази на територији Уније или уделима у компанијама и инвестиционим фондовима који су изложени некретнинама у руском власништву".

Није познато колика је укупна вредност руских некретнина у Црној Гори, нити да ли је повезана с олигарсима блиским руском председнику Владимиру Путину којима се, у складу са санкцијама ЕУ, САД и Уједињеног краљевства, због инвазије на Украјину, замрзава имовина.

Само у првих девет месеци 2021, руски држављани су инвестирали скоро 13 милиона евра у некретнине на Црногорском приморју, показују подаци Централне банке.

Како су највеће руске банке избачене из SWIFT програма, чиме је онемогућено плаћање са руских рачуна и на њих, скоро четвртина Руса која је планирала да продаје своју некретнину у Црној Гори је одустала, јер су имали проблем где да приме тај новац и како с њим да располажу, тврде власници агенција за продају некретнина у изјавама за "Побједу".

Уместо да продају, Руси сада купују некретнине у Црној Гори, наводи лист преносећи и да део тзв. средње класе напушта Русију под санкцијама и део њих је заинтересован да се насели трајно или привремено у Црној Гори.

Услов за одобравање боравка, по Закону о странцима, је запослење или власништво над некретнином у Црној Гори, што им омогућава и отварање банковних рачуна у црногорским банкама.

Богати Руси углавном имају некретнине на луксузним стамбеним комплексима попут Порто Монтенегра, Завале, Портоновог или Луштице беја. Руси су били и главни корисници економског држављанства, уколико су уложили 250.000 евра у некретнину на северу, односно 450.000 евра на Приморју.

Од краја 2020. до средине фебруара ове године, кад им је изгласано неповерење, влада Здравка Кривокапића је доделила укупно 315 почасних држављанстава, од којих 291 економско. Међу власницима тог документа је 190 Руса.

Није познато да ли међу њима има особа које су на црној листи ЕУ, САД и Уједињеног краљевства.

Од јавности познатијих Руса, некретнине у Црној Гори имају бизнисмени Олег Дерипаска и Андреј Малевски, те московски тужилац Денис Попов, пише "Побједа".

О разговору патријарха Порфирија са амбасадором САД прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА