Најновије

ВОЈНА ПАРАДА У МОСКВИ - ПУТИН: ”Клањам се свима у Донбасу!” Ори се ”Ура!” (ВИДЕО)

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату Русија традиционално обележава великом војном парадом у Москви, али и 28 других руских градова. Црвеним тргом дефилује 11.000 војника.

Фото: РИА

Тачно у 10 по Московском времену почела ја параде звоном са Цркви Светог спаса.

На Црвеном тргу је пук Ракетне војске стратешке намене. У његовом саставу су официри и полазници Војне академије „Петар Велики“ и њене серпуховске филијале.

Свечани дефиле војске на Црвеном тргу отвара чета добошара Московског војно-музичког института Министарства одбране Русије. Млади музичари задају темпо и ритам кретања парадног дефилеа. Потом је уследио дефиле групе која носи симболе победе, државне заставе Руске Федерације и симболе Оружаних снага Русије.

Након Путиновог обраћања и интонирања руске химне почео је свечани марш.

Путиново обраћање

"Клањамо се војницима, медицинском особљу и свима који данас страдају у Донбасу. Данас овде стоје и они који су дошли директно из Донбаса. Трудили су се да нас ослабе изнутра али у томе нису успели. Снага нашег неуништивог многонационалног народа је у јединству и орданости отаџбини", поручуо је.

"Онај ко је уништио нацизам показао нам, својим поклољењима шта је хероизам за сва времена" рекао је.

"Поносим се тиме што смо наследници оних који су уништили нацизам. Русија увек иступа ставом да смо сви једнаки и да је безбедност иста за све" поручио је Путин.

"Спуштамо главу и клањамо се деци, старима и свима који су су погинули у Донбасу" поручио је Путин и најавио минут ћутања.

"Постовани другови, у Дондбасу данас страдају на својој земљи и хероји великог отаџбинског рата."

"Земље НАТО-а нису хтеле да нас чују, имале су друге планове. Припремале су напад на Крим, рекао је руски лидер" поручио је.

"Русија је дала превентивни отпор агресији, то је била једина исправна одлука, рекао је Путин", коментаришући специјалну војну операцију у Украјини.

Путин је рекао и да је имао инфпормацију да су ветерани из других земаља који су учествовали у ообедни над фашизмом желели д адођу али да им није било дозвољенио, те је и њума посебно упутио поздрав и захвалност.

Пре Путиновог обраћања Црвеним тргом заорио се чувени поздрав "Ура!".

Заставу Црвене армије носи чета гарде Кремља. Застава представља симбол победе над нацизмом када је окачена на Рајхстаг 1945. године.

Војну параду дочекује министар одбране Руске Федерације, генерал војске Сергеј Шојгу.

Парадом командује главнокомандујући копнене војске генерал-пуковник Олег Саљуков.

Они пролазе испред трупа у кабриолетима руске производње „Аурус“.

Московским Црвеним тргом парадираће 11.000 војника и 33 ешалона, док ће изнад њих летети 77 борбених авиона и хеликоптера.

Председник Русије Владимир Путин стигао је насмејан и видно расположен. Ход је нормалан, а локални медији наглашавају и да је добацивао некоме док се поздрављао са окупљенима.

Путин је сео међу ветеране. То је други пут да је протокол такав.

Параде ће бити одржане и у 28 руских градова и на њима учествовати око 65.000 људи, 2.400 јединица наоружања и више од 460 летелица.

Велике снаге безбедности присутне су и ове године на и около Црвеног трга. На околним зградама су постављени снајперисти.

Овогодишња војна парада на Црвеном тргу биће одржана у специфичним околностима због руске војне операције у Украјини, док запад са нестрпљењем очекује Путиново обраћање које је планирано за касније.

За време СССР-а Парада победе одржавана је само на јубиларне годишњице, а од 1995. године одржава се сваке године.

Дефиле војске и наоружања је увек на Дан победе - 9. маја, изузев 1945. године, када је одржан 24. јуна и 2020. године, када је парада због пандемије вируса корона са 9. маја померена на 24. јун.

Тадашњи СССР током рата изгубио је 27 милиона људи, од којих су 14 милиона били цивили.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА