Најновије

ПОСЛЕДЊЕ УПОЗОРЕЊЕ ВАШИНГТОНУ И ТАЈПЕЈУ: Кина распоредила ратне авионе и бродове у близини Тајвана

"Пекинг је спровео заједничку безбедносну проверу борбене готовости која укључује више служби и оружја у водама и ваздушном простору око острва Тајван", рекао је у среду старији пуковник Ши Ји, портпарол команде источног крила Кинеске народне ослободилачке армије (ПЛА).

Фото: РИА

Ши је рекао да је маневар био одговор на „дослух“ између САД и „снага за независност Тајвана“. Он је такође рекао да би подршка Вашингтона властима у Тајпеју „довела Тајван у опасну ситуацију и изазвала озбиљне последице“.

Такође је изјавио да се кинеска војска обучава да „одлучно осујети било какво мешање спољних снага и покушаје сецесије“ у Тајпеју.

Тајванско министарство одбране саопштило је у понедељак да је 30 кинеских ратних авиона летело близу острва истог дана када је америчка делегација предвођена сенаторком Тами Дакворт стигла у Тајпеј. 

Кинески државни лист Глобал Тимес је у међувремену известио да је летелица тренирала „заузимање премоћи у ваздуху и ваздушне ударе“.

Тајвански председник Цаи Инг-вен рекао је да Тајпеј тражи ближу сарадњу са Вашингтоном по питању безбедности. Она је додала да Пентагон "проактивно" планира партнерство између Националне гарде САД и одбрамбених снага Тајвана.

САД и Кина оптужују једна другу за подстицање војних тензија око Тајвана и у региону Јужног кинеског мора. 

Више о ситуацији у ДНР и ЛНР ОВДЕ.

Извор: Новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА