Најновије

„Пурпур империје“ од сутра у продаји :Прича о значају који је овај простор имао на мапи историје

„Пурпур империје“ можете наћи од четвртка 2. јуна у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари као и на сајту.

Фото: Лагуна

Тешко је пронаћи у целокупној историји период када су људи из наших крајева, наши претходници и бар по географском пореклу земљаци, толико утицали на судбину европске цивилизације и правац у којем ће се кретати свет као у периоду под римском влашћу. „Пурпур империје“ др Душка Лопандића је прича о тим људима и о том времену, о нашим крајевима и значају који је овај простор имао на мапи историје.

Већина римских царева током III и IV века наше ере потицала је са простора данашње Србије, односно са ширег простора Балкана. У драматичним променама које су погодиле Римску империју ти људи су играли кључну улогу и одредили не само будућност Римског царства него и судбину хришћанства и касније читаве Европе. Цар Константин Велики био је тек један од двадесетак римских царева рођених на нашим просторима, попут Галерија, Проба, Констанција, Максимијана, Аурелијана, Лицинија, Грацијана, Констанса, Јовијана и других.

Идеја Душка Лопандића била је да на популаран и читљив начин оживи то значајно доба за историју Европе. „Историја античке Европе, а посебно историја Римског царства, чини део нашег историјског наслеђа, па и у крајњем виду нашег  колективног идентитета, које је често заборављено или мање спомињано од рецимо наслеђа из периода средњег века. Пурпур је боја коју су у римско доба, а касније и у Византији, смели да користе само цареви. Отуда назив књиге. Никада наш простор, тј. области Горње Мезије и Доње Паноније – данашње Србије – није имао већу важност за европску цивилизацију него што је то било у периоду позног Римског царства.

У овој књизи се говори не само о бројним и важним римским царевима пореклом из наших крајева већ и о многим другим важним темама из римског доба које су на разне начине повезане са нашим временом – о црквеним саборима одржаним на овом простору, о свецима из наших крајева, градовима, о путевима и грађевинарству, о легијама, војсци итд. Ово је јединствена повест о томе како су људи из наших крајева спасли и обновили европску цивилизацију. Римска цивилизација и даље живи у нашој свакодневици, од Сингидунума до Наиса још увек ходамо њиховим стопама“, рекао је Лопандић.

Душко Лопандић је стручњак за међународне односе и професор европског права. Радио је као професионални дипломата. Докторирао је у Паризу. Био је, између осталог, амбасадор Србије у Лисабону и Бриселу (при ЕУ). Објавио је низ стручних дела о данашњем свету, као и књиге из области историје.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА