Најновије

ПОНОВО БУНЦАЊЕ: Шолц у Београду затражио да се призна самопроглашено Косово и уведу санкције Русији

Председник Србије Александар Вучић рекао је на заједничкој конференцији са немачким канцеларом Олафом Шолцом да Србија не реагује на притиске и да смо данас први пут чули да се тражи међусобно признање.

Фото: Јутјуб

Шолц је на питање о признању самопроглашеног Косова рекао да је "немачки став по том питању јасан и познат неколико година, и да је сада важно да се дође до помака".

“Надам се да ћемо добити извештај о том напретку, корак по корак, обе стране морају дати свој допринос и да нико не блокира састанке”, додао је он.

Председник Србије Александар Вучић је на исто питање рекао да Србија не реагује на притиске, и да смо данас чули да се тражи међусобно признање. 

“Ми смо слушали да се тражи део преговарачке платформе, а то је свеобухватна нормализација Београда и Приштине. Нико то није тражио, осим Американаца. То смо данас чули, ствари се мењају на штету Србије, управо како сам и предвидео да се догађа. Ако ви мислите да треба да нам претите зато што чувамо поредак УН, ми немамо ништа против. Ви свој посао, ми свој посао. Мени је важно да канцелар Шолц зна шта се дешава. Србија никада није одустала од дијалога, нити је одбијала састанке”, рекао је председник Србије.

“Немојте да се љутите што је наш одговор о Косову другачији од вашег. Онолико колико ви волите територијални интегритет Украјине, ми толико волико територијални интегритет Србије. И то је тако”, додао је Вучић и подсетио да је резолуција УН 1244 која гарантује Србији територијални интегритет и даље у пуној снази.

“Спремни смо да причамо о компромисним решењима”, додао је Вучић.

“Разговарали смо о политичкој ситуацији у свету и Шолц је на веома децидан, јасан и оштар начин тражио од Србије да се прикључи санкцијама против Русије, односно да подржим рестриктивне мере које је ЕУ већ донела против Русије”, додао је Вучић.

“Што се тиче санкција, ми имамо другачији став из много разлога. Један од њих бих могао да поставим као контрапитање - у чему је разлика када неко изведе напад на Србију без одлуке СБ УН и када то изведе напад на Украјину. Ми се сећамо санкција и не мислимо да су санкције сјајна ствар. Не заборавите да ми имамо одличне односе са Русијом вековима. Ми се понашамо принципијелно и имамо вредности. Ја сам разумео захтеве канцелара Шолца, његов је захтев да то урадимо јуче, односно што је могуће пре, и о свим одлукама у будућности канцелар Немачке ће бити упознат“, рекао је Вучић.

О томе како РС припрема тужбу против Шмита у Немачкој прочитајте ОВДЕ.

Извор: Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА