Најновије

СРПСКА КООРДИНАЦИЈА: Усвајањем Резолуције 1244 на Косову завладали насиље и безакоње

На данашњи дан 1999. године Савет безбедности Уједињених нација усвојио је Резолуцију 1244, на основу које је престала агресија НАТО пакта на Југославију, а територија Косова и Метохије стављена је под управу Међународне цивилне мисије (Унмик) и Међународних безбедносних снага (Кфор) Уједињених нација, саопштила је Српска координација.

СБ УН (Фото: РИА Новости)

Они наводе да је са усвајањем Резолуције 1244, на овом делу територије Републике Србије наступило стање насиља, безвлашћа и безакоња у коме су људска права Срба и неалбанаца систематски кршена од стране екстремиста и терориста албанске националности.

 "Од јуна до децембра 1999. године, услед безвлашћа, систематског и масовног оружаног насиља албанских терориста и припадника паравојних снага над српским народом и припадницима  неалбанских мањина, са Косова и Метохије прогнано је преко 242 000 лица највећим делом српске националности", наводи се у саопштењу Српске координације. 

Како истичу, етнички прогон је, према последицама имао геноцидне размере.

"Од 437 места у којима су живели Срби до 1999. године, изузимајући општине Лепосавић, Звечан и Зубин Поток,  Срби су у потпуности прогоњени из 312 насеља.  Од увођења привремене управе Уједињених нација на Косову и Метохији до марта 2009. године, забележено је више од 7.000 етнички мотивисаних напада, убијено је преко 1000 Срба и 104 грађана других националности, киднаповано је 841 Срба а 960 је тешко рањено. Судбина више од 570 несталих и киднапованих лица српске и других неалбанских националности, до данас није утврђена, а повратак прогнаних практично онемогућен", пише у саопштењу.

Истакнуто је да је колективно протеривање Срба праћено и организованим масовним уништавањем средњовековних споменика културе, сакралних и верских објеката и културних и цивилизацијских трагова вишевековног присуства српске цивилизације, државе и народа на простору Косова и Метохије, укључујући више од 150 цркава и манастира.

"Такође, систематско насиље обухватило је и имовину прогнаних, присилно несталих и убијених лица. Поред око 27 000 узурпираних стамбених јединица, од јуна 1999. године уништено је око 18000 кућа а узурпирано више од милион  катастарских парцела земљишта у својини Срба. Систематско и масовно насиље, догодило се у присуству "међународних безбедносних и међународних цивилних снага", чији мандат је обухватао обезбеђивање јавног реда, мира и сигурности за све грађане на Косову и Метохији, демилитаризацију ''ОВК'', успостављање безбедносног окружења, осигурање јавне  безбедности и реда, одржавање цивилног реда и закона, заштиту  и унапређење људских права и осигурање безбедног  и неометаног повратка свих избеглица и расељених лица у њихове домове", каже се у саопштењу.

Како истичу, насиље над Србима, преосталим институцијама Републике Србије и над Српском православном црквом на Косову и Метохији, не престаје ни данас, попримивши нове облике, кроз насиље квазиинституција које су формирале нелегалне сепаратистичке власти Албанаца на Косову и Метохији.

"Српска координација указује на историјски неуспех Унмик и Кфора да на Косову и Метохији изграде друштво у коме ће постојати елементарна владавина права и поштовање основних људских права за српски народ. И данас, више од 23 година од установљења привремене управе Уједињених нација на Косову и Метохији, на овој територији влада ''култура'' некажњивости за злочине почињене над Србима, одсуство поштовања елементарних људских права Срба и одсуство суочавања са прошлошћу у албанском друштву", наводи се у саопштењу.

Српска координација подсећа да је Резолуција СБ УН 1244, којом је експлицитно потврђен територијални интегритет и суверенитет Југославије, односно Републике Србије као државе наследнице, на снази и да из те чињенице проистиче обавеза Уједињених нација и свих земаља чланица Уједињених нација да спрече даље систематско насиље и кршење људских права, да допринесу владавини права на овом делу територије Републике Србије и успостављању суштинске аутономије Косова и Метохије.

Ауторски текст Александра Боцан-Харченка прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА