Најновије

КРЕЋЕ КОНАЧНА БИТКА! Москва отвара пут за комплетно преузимање Донбаса - Америчка прогноза следила Кијев

Руска војска и проруске трупе почеле су коначну битку за Луганску Народну Републику (ЛНР). Они су опколили хемијску фабрику "Азот" у Северодоњецку, у чијим се подрумима крије између 200 и 400 украјинских војника и око 800 цивила, те је ситуација слична као што је била у Маријупољу.

То постројење је последње веће упориште украјинске војске у Северодоњецку, а пад тог града под руску контролу означио би комплетно преузимање луганске области и отворен пут за победу Русије у целом Донбасу.

Украјинци без артиљерије

Један од команданата украјинске војске у Северодоњецку изјавио је да је ситуација тешка и да Русија добија битку.

- Украјинској војсци недостају артиљеријски системи дугог домета. Руска артиљерија жестоко гађа украјинске позиције и доминантна је на бојном пољу. За само пола дана засути смо са 2.000 до 4.000 руских граната. Претрпели смо велике губитке. За последња два-три дана украјински борци изгубили су мотивацију, па нам пропадају борбене мисије - рекао је тај командант, додајући да би ситуација могла да се промени уколико Запад пошаље додатно наоружање украјинској војсци.

И украјински гувернер Луганске области Сергеј Хајдај описао је ситуацију као веома тешку. Он каже да руска војска под контролом држи скоро цео Северодоњецк.

- Наша војска добија у уличним борбама, али, нажалост, непријатељска артиљерија разара спрат по спрат зграда у којима се налазе украјински борци. Чим потиснемо непријатеље из једне улице, они почну да користе тенкове и артиљерију како би уништили све наше положаје - рекао је Хајдај.

Он је додао да је у суботу направљен обруч око хемијске фабрике "Азот", у чијим су подрумима склониште нашли цивили.

- Непријатељ је у суботу започео напад на фабрику у којој се крију цивили. Избио је велики пожар, а густ дим надвио се над градом. То се догодило након што су се десетине тона нафте излиле из оштећених радијатора "Азота" - казао је Хајдај.

Према процени Кијева, у хемијској фабрици налази се око 200 радника и 600 других становника Северодоњецка.

Међутим, руске трупе тврде да се у "Азоту" крије и између 200 и 400 украјинских војника, који користе цивиле као живи штит, слично као што су неонацисти батаљона "Азов" радили у "Азовстаљу" у Маријупољу.

Према наводима Родиона Мирошника, дипломатског представника ЛНР у Москви, цивили су почели да напуштају територију тог постројења.

- Цивили су почели да излазе кроз други контролни пункт хемијског постројења "Азот". Тај пункт не контролишу украјински милитанти. Дочекују их и одводе на безбедно место војници савезничких снага - рекао је Мирошник.

Како је додао, остаци украјинских трупа држе неколико зграда у зони прве капије фабрике, а могуће је да и даље држе неколико стотина цивила као таоце.

- Како се обруч око милитаната сужава, цивили ће моћи да напусте склоништа. Савезничке снаге припремају возила за евакуацију - нагласио је Мирошник.

Траже преговоре

Он је истакао да украјински милитанти из "Азота" траже начин за преговоре.

- Мала група украјинских формација на тлу хемијске фабрике "Азот" више не може да напусти област. Сви путеви за повлачење су им одсечени. Поједини представници милитаната покушавају да ступе у контакт са савезничким снагама, износе неке услове. Објашњено им је да никакви услови неће бити прихваћени. Само полагање оружја и предаја - навео је Мирошник.

Аналитичари кажу да је Русија надомак победе у ЛНР, будући да су Северодњецк и суседни Лисичанск, где се такође воде жестоке борбе, једина два града која још нису освојили. Стручњаци објашњавају да ЛНР чини половину територије Донбаса, те да би након победе у последња два града у тој области, Русији био отворен пут за брзо преузимање целог истока Украјине.

САД: Луганска област пада за недељу дана

Неименовани високи званичник Пентагона изјавио је за "Вашингтон пост" да би цела Луганска област у Украјини могла да падне под руску контролу за недељу дана.

- Градови Северодоњецк и Лисичанск су поприште жестоких борби и могли би већ за недељу дана да падну у руске руке. То не би испунило циљ руске операције да заузме цео Донбас, али би представљало значајну победу Москве и померање линије фронта - казао је тај званичник.

Он је, међутим, додао да би Русија после тога за свега неколико недеља могла да заузме и цео Донбас.

О погибији Британца код Северодоњецка прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА