Најновије

''Србија на европском путу као у замрзивачу, ставили су нас ту да чекамо''

Колумниста "Недељника" Љиљана Смајловић рекла је за РТС да све иницијативе везане за Балкан схвата у контексту прављења представе да је ЕУ битна, да привлачна моћ ЕУ може да натера неку земљу да ради ствари на одређени начин. Подршка ЕУ овде пада јер нам се чини да нас они неће, напомиње Смајловићева.

Србија и ЕУ (Илустрација: Правда)

Гостујући у Дневнику РТС-а, Љиљана Смајловић, колумниста "Недељника", рекла је да ју је непријатно изненадила код Шолца не само чињеница да је поменуто међусобно признање, него што је у Приштини инсинуирао да не могу два земље које се међусобно не признају да уђу у ЕУ, то је на неки начин порука да ће Србија ући у ЕУ када и Косово.

То је, како каже, потпуно шокантно.

"Косово није добило ни безвизни режим. Ми смо већ десет година формални кандидат. Колико ће Косову бити потребно да постане кандидат, осим ако би постало кандидат преко ноћи, као Украјина, 'зато што смо политички одлучили да је то важно', надам се да док је такав третман српске мањине на КиМ, није могуће да Косово добије кандитатуру", каже она.

"Косово ће чекати веома дуго, а ако би Србија чекала да уђе кад и Косово, значи да се наша генерација поздрави с тим", напомиње Смајловићева.

Европљани себи овако кажу: морамо да се претварамо да ћемо Украјину брзо примити у ЕУ, а да бисмо се претварали, морамо да покажемо да нешто радимо на Западном Балкану, додаје она.

"Ствар је у томе што Европљани, да би створили представу да је учлањењем Украјине у ЕУ учињена велика нада и перспектива док траје рат, имају потребу да кажу: ми примамо земље. Морају да сакрију чињеницу да су нас ставили као у замрзивач и да се киселимо и чекамо", подвукла је Смајловићева.

Све иницијативе везане за Балкан схватам у контексту прављења представе да је ЕУ битна, да привлачна моћ ЕУ може да натера неку земљу да ради ствари на одређени начин, додаје она.

"Када су долазили Шолц, Макрон и Драги, прича је била – Европљани долазе, рекли су Зеленском и његовим саветницима да поново почну да преговарају са Русијом, што значи да оставе Путину контролу над територијама које је освојио. Они то ипак неће, више им се свиђа амерички приступ – поразићемо Русију, понизићемо је, стратешки ћемо је поразити и подржали су држање Зеленског: 'ми хоћемо оружје, ми нећемо да нас натерате на нове преговоре', успели су да натерају и Шолца и Макрона да промене на неки начин причу у Кијеву. Они су дошли, Макрон је рекао: ви имате шансу", рекла је Смајловићева.

Неусаглашеност европских лидера

Смајловићева каже да Вашингтон може да минира сваки мировни процес, као што је било у Босни, колико је потписано споразума а ништа од њих није било све док Американци нису рекли – сада ће се рат у Босни завршити нашом интервенцијом.

Према њеним речима, постоје нека неслагања између европских лидера, имате Пољску, која каже: морамо поразити Русију.

Подсећа да Макрон то никада не каже, он каже Русија да не сме да победи, а Украјина не сме да изгуби.

"Французи, Немци и Италијани желе да се наставе преговори, то жели и њихово становништво. Ново истраживање расположења у ЕУ сведочи да више људи у ЕУ – а посебно у Немачкој, Француској, Италији – жели да се почну разговори о миру и више грађана мисли да је логично да Украјина направи неке уступке Русима како би престао рат", истакла је Смајловићева.

Нови моменат је, како истиче, што је почела да се указује пукотина између тих земаља и што Макрон и Шолц покушавају оно што је њихова политика представе као политику ЕУ.

"Зеленски их је донекле успео да их отера у дефанзиву. Када су дошли, Макрон у Кијеву није рекао да се Русија не сме понизити, тако се не говори у Кијеву, говори се: наравно да ћемо вас примити, ово је тренутак за вашу европску будућност – те разлике постоје", наводи Смајловићева.

Путин је, наводи даље, изгледа стратешки одлучио да им смањи доток гаса, баш док су били у Кијеву. Каже да то има везе само са проблемима с гасоводом. Све европске земље су рекле да он то намерно ради, врши притисак. На европске лидере се може вршити притисак преко расположења грађана, а економски проблеми тек почињу, напомиње Смајловићева.

Орбаново писмо – Будимпешта неће уводити санкције Москви

Смајловићева сматра да је опредељеност за чланство за ЕУ нешто што је овде аутентично, без обзира на то што су људи разочарани.

"Подршка ЕУ овде пада јер нам се чини да они нас неће. Они желе да ми мислимо и желе да будемо кооперативни и да се усаглашавамо и да се надамо да ће нас једног дана примити", истакла је она.

Хоће да створе утисак да постоји неко кретање – да кажу: ви морате ово, ви морате оно, то некад поприма комичне ноте, додаје Смајловићева.

"Виола фон Крамон је рекла да Србија мора да призна Косово, а Косово треба да проведе одлуку свог уставног суда о Дечанима и треба да седне и направи нацрт статута ЗСО, то су комичне дискрепанце у начину говора", каже Смајловићева.

Све те притиске не сматра озбиљним. Нама се ништа не нуди, неће сигурно нико признати Косово да би се отворио кластер у децембру, то ни најгори преговарач у свету не бу урадио, напомиње она.

"Када кажу да Србија неће ући у ЕУ без признања Косова и без санкција Русији, они не кажу да се Србија, када би данас признала Косово и увела санкције, не би приближила ЕУ", рекла је Смајловићева.

Рекла је и да није "гадљива" према идеји европске политичке заједнице.

Више о притисцима на Србију прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА