Најновије

ХРВАТИ ТВРДЕ: Руски подаци о убијеним плаћеницима нереални

Руско Министарство одбране објавило је своје податке о броју плаћеника који су се прикључили рату у Украјини да би се борили против руских снага. Према тим подацима, од почетка сукоба у Украјину су из Хрватске стигла 204 страна плаћеника од којих су 74 погинула, 79 их је још на ратишту, а 51 је напустио Украјину.

Вјекослав Пребег, Фото: Јутјуб

Министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман рекао је у суботу за Јутарњи.хр како "засад Министарство спољних и европских послова (МВЕП) ни хрватска Влада немају информацију да је у рату у Украјини погинуо иједан хрватски држављанин".
“Одлазак наших држављана у рат у Украјину је њихова лична ствар и ми о томе немамо никакве информације нити о томе водимо евиденцију. Но, чини нам се невероватним да би толики број наших држављана погинуо а да ми то не знамо. Односно, да нико од нас није затражио конзуларну помоћ па ни за издавање спроводнице. Могу рећи да ни наша амбасадорка у Украјини, госпођа Аница Ђамић нема информације да је у Украјини погинуо и један хрватски држављанин”, рекао је Грлић Радман.

Из Министарства спољних послова огласили су се са додатним информацијама везаним за ову ситуацију.
“МВЕП није упознат с наведеним информацијама. У прилог томе говори чињеница да Амбасада РХ у Украјини од почетка руске агресије на Украјину није издало ниједну спроводницу. Стога, апелујемо на суздржавање од ширења неповерених информација осетљиве нарави, навели су у МВЕП-у.”

Осим министра спољних, и министар унутрашњих послова Давор Божиновић кратко је рекао да нема информације о погибији Хрвата у рату у Украјини.

Ивица Мандић, војно-безбедносни аналитичар је, коментаришући у Дневнику Нове ТВ наводе руског Министарства обране рекао да сматра да је реч о лажним информацијама и да је "намера Руса да покваре однос између Хрватске, односно осталих земаља које су наведене и Украјине, да би оне Украјину сматрале неверодостојном за савезника, пријатеља и партнера".

Он је додао да сматра да Москва Хрватској не опрашта што је учествовала у пешадијском наоружању за четири пешадијске украјинске бригаде.

“То се Хрватској не опрашта из Москве, али то је наш став, став наше државе и политике”, рекао је он.

На страни Украјине у рату учествује одређени број хрватских држављана, али о њиховом броју нема службених информација. Службено је досад потврђено да је је један хрватски држављанин рањен, а једног је заробила војска тзв. Доњецке Народне Републике, пише Јутарњи.хр.

Изјаву шеф Чеченије Рамзана Кадирова о страним плаћеницима прочитајте ОВДЕ.

Извор: Nportal

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА