Најновије

ИСКАНДЕРИМА И КАЛИБРИМА ПО ЦИЉЕВИМА У УКРАЈИНИ: Британски генерал наговештава још један рат на тлу Европе

Русија је јуче саопштила да се њена офанзива на Северодоњецк на истоку Украјине одвија успешно након што је преузела контролу над периферијом тог града који је иначе, протеклих дана, у извештајима неколико пута већ био проглашаван местом које је у рукама руске армије. Борбе за Северодоњецк трају од почетка маја.

Фото: Министарство одбране Русије

Крстареће ракете дугог домета "калибар" погодиле су командни центар у Дњепропетровској области, усмртивши украјинске генерале и официре, укључујући и чланове генералштаба, јављено је из руских извора.

А из самопроглашене Луганске народне републике стигла је вест о предаји милитаната припадника националистичког батаљона Ајдар заједно са њиховим вођама у предграђу Северодоњецка. Наводи се и да су активисти скривени у фабрици "Азот" сигнализирали да су спремни за наставак преговора. Украјинска војска покушава да прокријумчари храну и муницију за "Азот", а ситуацију компликује и чињеница да се у фабрици налазе цивили који, према речима гувернера области Луганск Серхија Гајдаја, одбијају да се евакуишу иако им је то "много пута нуђено".

У прихватилиштима "Азота" налази се 568 особа, међу којима је 38 деце.

- Ово се не може поредити са "Азовстаљем". Ово није подземни град, то је неколико склоништа која су раздвојена и нису ни на који начин повезана - додао је Гајдај.

Током јучерашњег дана огласило се и руско Министарство одбране изјавом да су руске ракете "искандер" погодиле фабрику за ремонт тенкова у Харкову у Украјини. Министарство је, такође, навело да је уништило 10 хаубица и до 20 војних возила у украјинском граду Николајеву које су Украјини испоручиле западне земље у протеклих 10 дана.

- Ситуација северно од Харкова, другог по величини града у Украјини, прилично је тешка, јер руске снаге покушавају да се приближе како би поново гранатирале град - изјавио је јуче саветник украјинског министра унутрашњих послова Вадим Денисенко. - Русија покушава да учини да Харков буде град на првој линији фронта.

У Лондону је нови начелник Генералштаба британске војске, генерал Патрик Сандерс, поручио да британски војници морају да се припреме за борбу у Европи.

- Сада је пред нама императив да створимо војску која је спремна да се бори раме уз раме са нашим савезницима и победи Русију у борби - рекао је генерал Сандерс, пренео је британски лист "Индипендент". - Ми смо генерација која мора да припреми војску да се још једном бори у Европи.

Он је то изјавио након што је британски премијер Борис Џонсон упозорио своје сународнике да морају да се припреме на дуг рат у Украјини.

Гасна неизвесност

Русија је обећала да ће наставити са испорукама гаса Мађарској и да ће "Гаспром" испунити своје уговорне обавезе, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. "Гаспром" је недавно обуставио испоруке гаса данском "Орстеду" и "Шел енерџију". Руска компанија је прекинула и испоруке гаса холандској компанији "Гас тера", као и Бугарској, Пољској и Финској због одбијања да плате за гас у руским рубљама. А италијанска енергетска компанија "Ени" саопштила је јуче да наставља да добија мање гаса од "Гаспрома", у распону од 50 до 65 одсто.

Молдавија

Председница Молдавије Маја Санду потписала је закон о забрани информативних програма из Русије, који ступа на снагу 24. јуна. "Успоставља се концепт дезинформација, што подразумева увођење много оштријих санкција", каже се у образложењу. Молдавски парламент усвојио је 2. јуна Закон о заштити информационог простора који забрањује реемитовање информативно-аналитичких програма и војних филмова из Русије.

Извиђање групе „О” руске армије потврдило је да је одред „Грузинска легија” претрпео губитке, да је деморалисан и уклоњен са положаја. Више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА