Најновије

ПУТИН: Због потеза Запада глобални економски проблеми постаће хронични

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да ће због потеза Запада глобални економски проблеми постати хронични.

Владимир Путин (Фото: Kremlin.ru)

У поздравном говору на пословној конференцији земаља БРИКС-а, он је рекао да се "појачавају механизми вршења притиска на конкуренцију увођењем нових политички мотивисаних санкција изнова и изнова", преноси агенција Тасс.

"На делу је намерно раскидање односа сарадње, прекидају се транспортни и логистички ланци. Све је то супротно здравом разуму и елементарној економској логици, штети интересима предузећа у глобалним размерама и има негативан утицај на благостање становништва, у суштини, свих земаља", навео је Путин.

Руски лидер је оценио да ће као резултат свега тога, проблеми у глобалној економији постати хронични, набрајајући у том контексту смањење пословне активности, раст незапослености, мањак сировина и компоненти, погоршање проблема у обезбеђивању глобалне прехрамбене сигурности, раст цене житарица и других основних пољопривредних производа.

"Предузетници у нашим земљама (БРИКС) мораће да развијају пословање у отежаним условима пошто западни партнери занемарују основне принципе тржишне економије, слободне трговине, неповредивости приватне својине, воде суштински неодговоран макроекономски курс, укључујући покретање штампарија новца, неконтролисану емисију и гомилање необезбеђених дугова", рекао је Путин.

Према његовим речима, руска макроекономска политика показује делотворност у условима притиска спољних санкција.

"Наша макроекономска политика се заправо показала делотворном. Успели смо да заштитимо руски финансијски систем и да кренемо са стабилизовањем ситуације у индустрији пружајући циљану социјалну подршку грађанима", рекао је руски председник.

Си: Неке земље траже сопствену безбедност на рачун других

Сукоб у Украјини је "узбунио човечанство", изјавио је данас кинески председник Си Ђинпинг.

"Украјинска криза поново је алармирала човечанство. Земље ће сигурно завршити у безбедносним тешкоћама, ако слепо верују у своје позиције снаге, прошире војне савезе и траже сопствену безбедност на рачун других", рекао је Си током виртуелног самита земаља чланица БРИКС, преноси агенција АП.

Председник НК Кине је поручио да би увођење санкција могло да делује као "бумеранг" и "мач са две оштрице".

"Политизација и инструментализација светске економије, њено наоружање, уз коришћење утицаја међународног финансијског и валутног система за произвољно увођење санкција, сви ови фактори на крају наносе штету свим странама и чине да светска заједница пати", указао је Си.

Кинески лидер је рекао да ће та земља настојати да смањи штету међународним ланцима снабдевања изазвану пандемијом ковида-19.

Навео је да је економска глобализација објективан услов за развој производних снага и историјски тренд.

Разматра се међународна резервна валута БРИКС-а

У току је разматрање о креирању међународне резервне валуте земаља чланица БРИКС-а, саопштио је Путин у поздравном обраћању учесницима пословног форума економске асоцијације БРИКС, коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

"Разматра се питање стварања међународне резервне валуте на основу корпе валута наших земаља", рекао је шеф Руске Федерације, извештава Тас с.

Путин је такође навео да је руски систем за размену финансијских порука, као алтернатива SWIFT-у, отворен за повезивање банака из земаља чланица БРИКС-а.

"Заједно са нашим партнерима из БРИКС-а радимо на поузданим алтернативним механизмима за међународна плаћања. Руски систем за размену финансијских порука је отворен за повезивање банака из наших пет земаља", казао је он.

Путин је додао да руски пословни кругови у координацији са пословним заједницама из земаља БРИКС-а предузимају хитне кораке на развоју транспортне инфраструктуре, прилагођавању логистичких рута и стварању нових производних ланаца.

"Желео бих да истакнем да се руска стратегија не мења - јачајући наш економски, технолошки и научни потенцијал, спремни смо за отворену сарадњу са свим фер партнерима на принципима уважавања интереса једни других, безусловне супремације међународног права и равноправност земаља и народа", поручио је Путин.

О стању на украјинском фронту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА