Најновије

БАТАЉОН ''АЈДАР'' ЋЕ ПРОЋИ КАО ПУК ''АЗОВ'': Нове информације НМ ЛНР из Северодоњецка

Војска Луганске Народне Републике (ЛНР) је саопштила медијима информацију могућем времену масовне предаје бораца украјинског батаљона ''Ајдар'' из фабрике Азот у Северодоњецку. Они сугеришу да би се то могло догодити у касним поподневним сатима 23. јуна. Ову информацију ТАСС-у је поделио извор близак Народној милицији (НМ) ЛНР.

Ајдар (Фото: РИА Новости)

„Очекујемо предају Ајдароваца из фабрике Азот. Највероватније, до вечери се то може догодити “, рекао је извор.

Потпуковник НМ ЛНР Андреј Марочко је 20. јуна известио да се у Азоту налази до хиљаду цивила. Он је такође додао да су одвојене јединице Оружаних снага Украјине које бране фабрику почеле да дижу беле заставе и да излазе са предлозима за преговоре. Према његовим речима, стање опкољене украјинске војске је жалосно. „Буквално, земља им гори под ногама“, нагласио је Марочко.

Раније је јављено да је један од команданата '’Ајдара'’ ухваћен приликом заузимања села Метелкино у предграђу Северодоњецка. Заједно са њим се предало још неколико украјинских војника. Према речима извора у безбедносним структурама ЛНР, двојица заробљених украјинских војника послата су у Луганск из града Рубежноје, који се налази код Северодоњецка.

Подсећамо да се сличан сценарио догодио у Мариупољу, када су припадници екстремистичког пука '’Азов'’ и морнаричка пешадија Оружаних снага Украјине заузели фабрику Азовстаљ у том граду, где су држали цивиле више од месец дана. Када им је био блокиран доток воде за пиће, кренула је масовна предаја.

Што се тиче батаљона '’Ајдар'’, он је састављен од украјинских екстремиста и страних добровољаца и плаћеника, и делује на територији Луганске области. ЛНР и Русија оптужују ову јединицу за ратне злочине над цивилима и ратним заробљеницима, а такође су пронађени и логори који су припадници овог батаљона користили за мучење заробљеника.

Батаљон је добио име по реци Ајдар, која тече у Луганској области.

О бежању официра са фронта прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА