Најновије

СВИ ДЕТАЉИ НОВАКОВЕ ИСХРАНЕ: Ево шта Ђоковић никада не конзумира, а шта му даје "надљудске" способности

Тренутак када је Новак Ђоковић досегао метеорске висине "белог спорта" био је моменат који се поклопио са његовом променом животних навика и окретању ка нутритивним странама хране, занемарујући чулне ужитке. Ова подударност није пука коинциденција, а српски тенисер небројано пута истицао је колико је тај заокрет имао утицај на његову дугу и славну каријеру.

Фото>: Јутјуб

Нема сумње да су Новакова физичка спрема, тениски коефицијент интелигенције и атлетске способности увек били на висини задатка и да је одувек био познат по свом невероватном кретању и флексибилности.

Али када је објављена његова сопствена књига "Сервирај за победу", он је открио да је исхрана заправо била инструментални фактор, у томе што му је помогла да превазиђе алергије и у потпуности овлада својим телом и духом.

Ово је, заузврат, побољшало његово опште здравље, кондицију, издржљивост и снагу, што је све претворило врхунског талентованог професионалца у светског победника.

Није изненађење да већина професионалних спортиста практикује исхрану коју следи Ђоковић на дневној бази, међутим, нешто разликује српског аса...

Оно што га издваја од осталих колега, професионалних спортиста је пажња на детаље када су у питању дијеталне навике. Ниво екстремног планирања, пажљивог доношења одлука и оптимизације исхране довео га је до врха мушке игре, већ више од једне деценије.

Примарна промена коју је Ђоковић направио је елиминисање глутена из исхране. Након избацивања хране која садржи ову супстанцу српски ас уочио је колико далекосежне ефекте има одабир хранљивих материја које уносимо у себе на дневној бази.

Након што је сазнао да пати од интолеранције на глутен и сходно томе подредио своје чулне ужитке, Ђоковић је могао да игра са више енергије и дуговечности, што је био кључан фактор у његовим супериорним издањима на тениским теренима широм планете.

Прелазак на исхрану без глутена, како је истакао, много пута га је такође учинио буднијим, имао већу менталну јасноћу, као и побољшан сан.

Шта је на менију краља "белог спорта"?

За доручак Ђоковић обично једе оно што он назива "Пауер боул" од семенки, муслија без глутена, мешаних орашастих плодова, бобичастог воћа или воћа заједно са млеком од бадема или пиринча.

Такође ће додати мало меда који потиче са Новог Зеланда, по имену "Манука", који има чувена антибактеријска својства, и сматра се најздравијим обликом фруктозе у природи.

Ручак обично представља сложен оброк пуну угљених хидрата за Ђоковића, јер му то помаже да добије дуготрајну енергију, која му је потребна да заврши своје заморне дане тренинга.

На његовом менију главног јела обично се нађе тестенина без глутена са мешаним поврћем са роштиља, која ће бити обогаћена малом количином маслиновог уља и прстохватом соли, који доприноси укусу. То може бити праћено мешаном салатом и повремено неким месом или рибом, али само уколико меч игра по подне.

Време за вечеру има тенденцију да донесе више протеина на тањир, тренутно светског броја три. Она је базиран превасходно на протеинима обогаћеним омега три масним киселинама. Обично је ту филе лососа или сардине, уз повремено убацивање пилећих прса. Уз то ће скоро увек бити и салата која садржи лиснато поврће, паприке, парадајз, црни лук и слично.

Али овај оброк је место где се заиста може фокусирати на храну која ће му помоћи да се опорави од дугог дана тренинга, тако да ће се већина тешких извора протеина наћи у вечери, а не у ранијим оброцима током дана.

Ово такође помаже његовом варењу, омогућавајући му и да боље спава ноћу. Што се грицкања тиче, Новак обично поједе авокадо и можда мало туњевине на хлебу без глутена, а некада су то енергетске и протеинске плочице, протеински шејкови напуњени сувим воћем и медом.

Животне навике

Ђоковић се такође фокусира на спавање, медитацију и време оброка како би оптимизовао свој приступ вежбању и исхрани.

Не воли да једе превише близу одласка на спавање, јер то значи да ће његово тело бити заузето варењем хране, а не мирним спавањем, нечим што је толико важно за професионалног спортисту.

Његово свако јутро почиње топлом водом помешаном са лимуновим соком. Такође практикује и аутофагију, сабијајући оброке у периоде од максимум осам сати. Тиме оставаља телу шансу да не буде заузето варењем, већ да је цела енергија усмерана на регенерацију ћелија.

У кухињи породице Ђоковића никада се не налази шећер и млечни производи, али пре свега сва она храна која је прошла кроз индустријску производњу и у себи има хемијске примесе попут емулгатора, стабилизатора итд.

За крај треба истаћи и нешто што је Србин назвао супер-храном, а то је алга спирулина, препуна гвожђа и биљних извора протеина који су неопходни Новаку, с обзиром на смањен унос протеина животињског порекла.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА