Најновије

"БЕЗ ПОДРШКЕ НАТО-А НЕЋЕМО ПРЕЖИВЕТИ": Виталиј Кличко уплашен на самиту Северноатлантског савеза

Лидери земаља НАТО-а и њихових савезника састали су се у уторак у Мадриду, а самит ће трајати до 30. јуна. Главне теме разговора су руска специјална војна операција у Украјини и све веће међународне амбиције Кине.

Фото: Јутјуб

Украјина је у фокусу овог самита, а на отварању медијима се обратио градоначелник Кијева и бивши боксер Виталиј Кличко.

Он се нада како ће након састанка са лидерима Северноатлантске алијансе његова земља добити додатно наоружање у сукобу са Русијом.

- Надамо се да ће као резултат овог самита бити убрзана испорука одбрамбеног наоружања Украјини и да ће се подршка нашој земљи наставити. Поред тога, надамо се јединству партнера у овом процесу. Уосталом, од овога зависи повратак мира у Европу - нагласио је Кличко.

Према речима градоначелника Кијева, Украјини су потребни системи противракетне одбране, због наводног уништавања цивилне инфраструктуре од стране Русије.

- Сваког дана видимо како руске ракете уништавају наше градове, убијају цивиле, уништавају нашу инфраструктуру, зато нам је потребно још наоружања - рекао је Кличко о потреби за овим оружјем, додајући да мир у Европи сада зависи од Украјине. Истовремено, он је рат Русије против Украјине назвао највећим од времена Другог светског рата.

Дом Николс, уредник рубрике за спољну политику британског листа "Телеграф", такође је у главном граду Шпаније, на самиту НАТО-а.

Он је на свом "Твитер" профилу објавио фотографију са Виталијем Кличком и његовим млађим братом Владимиром, који је такође бивши боксерски шампион, али и један од највећих критичара Владимира Путина.

- Без НАТО подршке биће тешко преживети рат против Русије - речи су Виталија Кличка, према писању британског новинара.

На самиту се очекује да једна од главних тема буде нови стратешки концепт који би дефинисао Русију као директну безбедносну опасност за Северноатлански савез. Састанак лидера НАТО земаља, који се завршава последњег дана јуна, биће одржан у кључном тренутку после неуспеха у Авганистану и унутрашњих неслагања током ере бившег председника САД Доналда Трампа, који је претио да ће повући Америку из савеза.

Извршени су ракетни удари по објектима одбрамбене инфраструктуре Оружаних снага Украјине у Дњепропетровску. Снимак акције погледајте ОВДЕ.

Извор: Новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА