Најновије

ПОЧЕЛО ФИНАЛЕ: Кина позвала Русију да подржи увођење јуана као светске валуте

Дани доминације долара на светској сцени су одбројани. Русија се заједно са својим партнерима из БРИКС-а спрема да спроведе „кинески сценарио“ и сруши хегемонију америчке националне валуте. Ово пише америчко издање The Coin Republic.

Фото: Pixabay

Иако се „кинески сценарио“ не може брзо применити, биће потребно неко време, али ће се на крају „проблематична глобална хегемонија“ долара срушити.

Стручњаци су предложили да се супротставе зависности земаља БРИКС-а од финансијских система којима доминирају Сједињене Државе.

Како је приметио један од чланова кинеске експертске групе, Cao Iuanzheng, Америка користи ове системе као алате за задовољавање својих домаћих потреба. Рад у таквим условима чини земље БРИКС зависним од САД, са свим последицама које из тога произилазе.

The Coin Republic је нагласио да је недавна ситуација са америчким санкцијама против Руске Федерације још једном потврдила да суверене земље не би требало да користе финансијске системе Америке. У оквиру кампање против руских санкција, САД су блокирале руске доларске резерве.

„Ово замрзавање резерви је сигнализирало да долар више није неутрална валута“, наводи се у публикацији.

Због тога су кинески стручњаци предложили да Русија подржи „кинески сценарио“ за дедоларизацију светске економије.

У оквиру овог плана, земље БРИКС-а ће међусобно трговати и обрачунавати се не у доларима, већ у јуанима. За спровођење овог плана, Руска Федерација мора да постигне одговарајући споразум са партнерима из БРИКС-а.

„Кинески јуан је прилично популаран у различитим земљама и регионима света. Најмање је доминатан у државама које учествују у пројекту Један појас, један пут. Стога, јуан може постати снажна алтернатива долару“, пише The Coin Republic.

Најновију колумну Ивана Пајовића можете прочитати ОВДЕ.

Извор: србин.инфо и webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА