Најновије

Украјинци потпуно окружени у Северску: Русија контролише петину територије Украјине

Град Северск у Доњецкој народној републици од јуче је под "оперативном контролом" руских снага као и јединица Доњецке народне републике.

То значи да су украјински војници потпуно окружени и на њих може да се отвара ватра са свих страна. У поједине делове Северска већ је ушла руска војска. У Министарству одбране Русије тврде да је око 70 одсто војника и официра 25. украјинске десантне бригаде која се налази код Северска већ уништено.

У Кијеву политичари као да се такмиче када говоре о контраофанзиви, али зато се нико не усуђује да каже шта може бити ако Руси освоје целу црноморску обалу и заузму Николајев и Одесу. Једино се не залећу у оптимистичким изјавама највиши украјински војни руководиоци који отворено кажу да немају довољно оружја да би могли да преломе ситуацију на фронту.

Најагилнији саветник украјиског председника глумац Алексеј Арестович признао је да руска армија има предност у моторизованим оклопним јединицама и артиљерији. Арестович је додао да Украјинци немају довољно ни мобилних ПВО система.

- Руску војску која се креће на оклопним возилима и тенковима подржава моћна артиљерија и то утиче на ситуацију на фронту - казао је искрено Арестович. Он сматра да украјинска војска може да крене у контранапад само ако добије већу количину модерног западног наоружања.

И некадашњи председник Украјине Петар Порошенко каже да су за августовску велику контраофанзиву украјинске војске потребни далекометни артиљеријски системи, дронови, ПВО ракете, тенкови и оклопна пешадијска возила.

- Рат у Украјини није битка пешадија. То је рат беспилотним летелицама, рат артиљерија и већина украјинских војника страда не од снајпериста и пешадијског оружја, већ од руске артиљерије која има неограничене количине муниције - изјавио је Порошенко. Он верује да је украјинска армија данас једна од најјачих у Европи и да ће западна војна помоћ бити коришћена професионално и ефикасно.

Иначе, Петар Порошенко је један од главних криваца што је до овог рата дошло јер је управо он игнорисао потписане Минске договоре и ширио је антируску мржњу.

Изјаве украјинских политичара да ће за августовску офанзиву имати милион наоружаних војника много не узбуђује руски војни врх. У Москви тврде да су они успели да разбију украјинску професионалну армију, а од присилно мобилизованог становништва мала је корист јер су то слабо обучени војници. У Москви процењују да је до сада убијено и тешко рањено око 60.000 украјинских војника.

Познати московски војни коментатор, бивши портпарол руског министарства одбране, пензионисани пуковник Виктор Баранец каже да ће украјински руководиоци бити запамћени по томе што први пут у историји ратовања једна земља месец дана раније најављује своју офанзиву.

- Више је разлога због чега руководство у Кијеву жели да баш у августу буде њихова контраофанзива. Прво, до тада треба да се заврши најновија мобилизација. Запад је обећао да ће до августа послати ново оружје. Сада се на Западу обучавају хиљаде украјинских официра и војника да могу да користе ново наоружање. Поред њих се очекује и долазак новог контингента страних плаћеника које врбују украјинске амбасаде у иностранству - објашњава Виктор Баранец.

Руска војска сада контролише око 20 одсто украјинске територије.

- Није случајно што у Кијеву најављују да ће главни пробој бити на југу. Руска војска и јединице Доњецке и Луганске области су већ заузели обалу Азовског мора и део црноморске обале. Ако освоје и остали део црноморске обале то ће бити велики стратешки губитак за остатак Украјине - истиче Виктор Баранец. Он додаје да руководство у Кијеву жели да врати не само Херсонску и Запорошку област већ да спречи продор руске војске у Николајев и Одесу.

Наравно да сву војску Украјина не може да пошаље на југоисток јер мора да сачува важне градове као што је Харков, Суми и Чернигов. Велики број украјинских војника настоји да одбрани Славјанск и Краматорск. Без обзира на то колико ће Украјина добити нових "хајмерса" и хаубица М-777 као и дронова "бајрактар", она не може да успешно води рат на више фронтова.

У Виници расте број мртвих

Кијев је известио да расте број погинулих у руском ракетном нападу на централни украјински град Виница и да је страдало 17 особа, од којих је двоје деце, и да је повређених 25. Украјинска национална полиција саопштила је да су три пројектила погодила пословну зграду и оштетиле оближње стамбене зграде у граду који се налази југозападно од престонице Кијева.

Амерички сателити

Откад су добили ново оружје од Американаца, украјинска војска све чешће гађа градове у Донбасу. Русија је оптужила Американце да они захваљујући својим сателитима дају кооридинате украјинској војсци која гађа не само руске положаје војске него и цивилне објекте америчким "хајмерсима". Више руских виших официра и војних експерата отворено је говорило да им главобоље задају амерички сателити који шаљу нужне информација, а њих у онлајн режиму Американци прослеђују Украјинцима.

Жито

Преговори званичника Русије, Украјине, Турске и УН о наставку извоза жита из Украјине путем Црног мора довели су до споразума о формирању координационог центра како би се осигурала безбедност рута. Споразум ће бити потписан наредне седмице када се све стране буду поново среле.

Улазак војске ДНР у Авдејевку погледајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА