Најновије

ПОПИС СТАНОВНИШТВА ОД 1. ДО 31. ОКТОБРА: Уводи се једно ново питање за мушкарце

Попис становништва биће спроведен од 1. до 31. октобра ове године, рекла је на конференцији за медије помоћница директора Републичког завода за статистику за Сектор друштвених статистика Снежана Лакчевић.

Фото: pixabay.com

Специфичност пописа ове године је да ће први пут у попису бити електронски упитници, уместо папирних. Метод спровођења пописа ће и даље бити традиционалан, од врата до врата, где ће пописивачи прво од грађана прикупити податке а затим их унети електронски. Подаци ће се користити искључиво у статистичке сврхе, никада као индивидуални.

Републички завод за статистику спроводи попис и одговоран је за заштиту података. Прелиминарни резлутати ће бити објављени 30. новембра, а коначни резултати планирани су од априла 2023. до краја маја 2024.

Укупни трошкови овогодишњег пописа износе око пет евра по становнику. Део средстава обезбеђен је из буџета Републике Србије, а део из средстава Европске комисије, национални програм је ЕУ за развој статистике у Србији.

Ове године, 18. априла, обележава се  и 160 година од званичне статистике у Србији.

У петак 22. јула биће расписан јавни позив за све оне који су заинтересовани да буду пописивачи овогодишњег пописа, и трајаће до 5. августа. Биће ангажовано 15.000 пописивача, а за учешће у попису могу се пријавити сва заинтересована лица.

Начелник одељења за правне послове Младен Величковић објаснио је ко све може да се пријави као пописивач и које услове треба да испуњава.

Општи услови које лице мора да испуни да би био пописивач јесу да буде пунолетно, да је српски држављанин са пребивалиштем/боравиштем у Републици Србији, као и да није осуђивано или кажњавано и да се тренутно против њега не води кривични поступак.

Пошто пописивачи у свом раду користе рачунар, неопходно је познавање рада на рачунару и поседвање интернета јер се подаци шаљу на сервере Републичког завода за статистику.

За посао пописивача могу аплицирати запослена лица са којима ће бити склопљен Уговор о допунском раду, док ће незапослена лица, пензионери и лица са непуним радним временом склопити Уговор о обављању привремених послова.

Предвиђено је да пописивачи буду ангажовани од 23. септембра до 31. октобра.

Пријављивање за пописиваче биће могуће искључиво електронском пријавом, путем сајта Републичког завода за статистику.

Иако нема битних новина када су у питању садржаји пописних образаца, Снежана Лакчевић истиче да је битна новина та што ће се први пут у попису питати за биолошки број деце и мушку популацију јер се у претходним пописима ово питање односило искључиво на жене.

Такође, ново је и што ће први пут након пописа 2022. године постојати податак о зградама, броју зграда са становима, години изградње зграде и да ли у згради постоје лифтови.

Први пут на основу пописних података ће бити повезани и пописни и геопросторни подаци до нивоа кућног броја.

Све државе ЕУ спровеле су попис 2021. године, а четири државе Немачка, Руминија, Ирска и Мађарска такође ће одржати попис у октобру ове године.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА