Најновије

БРИТАНЦИ, ОВО ЈЕ НАШЕ: Кина прославила 25. годишњицу повратка Хонгконга под окриље Пекинга

Ни четврт века пошто је Велика Британија вратила Хонгконг Кини, ни свечаност обележавања тог јубилеја у присуству председника најмногољудније земље Си Ђинпинга, нису спречили варнице између Пекинга и Лондона око некадашње колоније.

Фото: Синхуа

Током прве посете Хонгконгу после пет година кинески председник је у "мирисној луци" рекао да је "права демократија у Хонгконгу почела" када се вратио Кини. Последњи британски гувернер Хонгконга, Крис Патен, оценио је да је та тврдња "потпуно апсурдна".

Принцип "једна земља, два система" произашао из споразума Британије и Кине, садржан је у закону Хонгконга, и биће на снази до 2047. године. Окружен кинеском и заставом Хонгконга, Си је додао да је систем имао "једногласну подршку" становника, уз "широко распрострањено одобрење" међународне заједнице.

Западне земље, међутим, критикују мешање Пекинга, посебно од када је Кина 2020. године увела контроверзни закон о националној безбедности који је, наводно, ограничио слободу говора. Британија оптужује Кину за кршење принципа "једна земља, два система" и њиховог споразума.

- Ниједан народ у било којој земљи или региону на свету никада не би дозволио да политичка моћ падне у руке снага или појединаца који не воле, или би чак продали, или издали, сопствену земљу - рекао је Си док су хеликоптери са заставама Кине и Хонгконга прелетели град, претворен у безбедносну тврђаву.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је, међутим, тврдио да су кинеске власти "прекршиле своја обећања" и позвао на "враћање обећаних слобода". Британски премијер Борис Џонсон био је директнији:

- Не одустајемо од Хонгконга. Пре 25 година дали смо обећање територији и њеном народу и намеравамо да га одржимо, чинећи све што можемо да задржимо Кину на својим обавезама тако да Хонгконг поново води народ Хонгконга, за људе Хонгконга - изјавио је Џонсон.

Кинески званичници су одбацили критике, поручивши да би Лондон требало да се држи подаље од Хонгконга. На Џонсонове коментаре кинеско министарство спољних послова оптужило је Британију да је задржала колонијално размишљање, упркос примопредаји и да користи људска права као изговор за нарушавање угледа Хонгконга.

- Хонгконг је кинески и ниједна спољна сила нема право да се меша. Британија нема право на суверенитет, управљање или контролу над Хонгконгом после примопредаје - поручио је Пекинг.

Тројица под санкцијама Америке

Си је именовао новог извршног директорка Хонгконга Џона Лија, бившег шефа безбедности.

Лијев кабинет од 21 члана је положио заклетву. У кабинету су и три члана које су САД санкционисале због "подривања аутономије Хонгконга и ограничавања слободе изражавања или окупљања".

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА