Најновије

ТРИ СЦЕНАРИЈА ЗА ЈАПАН: Путин потписао указ и ставио Токио пред тешку дилему

Указ руског председника Владимира Путина о нафтно-гасном пројекту „Сахалин 2“ ставиће Јапан пред тешку дилему, пише јапански лист „Никкеи“. Како се наводи, Јапан чекају три могућа сценарија развоја ситуације.

Према мишљењу аутора чланка, Токио ће морати да бира између сопствене безбедности и јединства Г7. Ситуацију највише отежава чињеница да удео у „Сахалин 2“ имају јапанске компаније „Мицуи“ и „Мицубиши“. Истовремено, око десет одсто увоза течног природног гаса отпада управо на овај пројекат.

 

Први сценарио

 

Према првом: „Мицуи“ и „Мицубиши“ испуниће услове Москве и добити удео у новом оператору „Сахалин 2“.

Међутим, како се додаје, ове компаније неће имати гаранције да ће бити очувана власничка структура и пропорционални удео у пројекту.

 

Други сценарио

 

Према другом: могуће је одустајање од преласка на новог оператора и Токио би задржао дугорочне споразуме о куповини течног гаса. Конкретно, новинар је подсетио да је 2009. године, јапански увозник енергената „ЈЕРА“ закључио 20. годишњи уговор о испоруци више од милион и по тона горива годишње за пројекат „Сахалин 2“.

„То обично не би био проблем. Овакви уговори уобичајено важе и кад се промени власник. Али, Русија је уврстила Јапан у списак непријатељских земаља, тако да неизвесност остаје“, истиче се у чланку.

 

Трећи сценарио

 

Према наводима, што се тиче трећег сценарија, он се сматра најгорим, јер ће у том случају „Мицуи“ и „Мицубиши“одустати од учешћа у новом оператору, а уговори о увозу течног гаса биће раскинути. За Токио би то био озбиљан ударац на енергетску безбедност, јер би морао да купује скупљи гас на спот тржишту.

У чланку се закључује да се Јапан, на крају, налази пред дилемом: ако земља покуша да заштити своје интересе у „Сахалину 2“, то ће изазвати несугласице на „јединственом фронту“ земаља „Велике седморке“. А, ако одлучи да напусти пројекат, чекају га озбиљни проблеми у испорукама течног природног гаса.

 

„Сахалин 2“

 

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о специјалним економским мерама у сектору горива и енергетике у вези са непријатељским поступцима страних држава. У указу је прописана промена оператора великог нафтно-гасног пројекта „Сахалин 2“. На ново правно лице ће прећи права и обавезе досадашњег оператора, компаније „Сахалин енерџи“.

Имовина „Сахалин енерџија“ биће пренета у власништво Русије, односно биће предата на коришћење новом оператору.

У „Сахалин енерџију“ руском „Гаспрому“ припада 50 +1 одсто акција, енглеско-холандској компанији „Шел“ 27,5 а двема јапанским компанијама „Мицуи“ и „Мицубиши“ 12,5 , односно 10 одсто. „Гаспром“ задржава свој удео, док су остали акционери дужни да у року од месец дана обавесте владу Русије о сагласности да прихвате удео код новог оператора пропорционалан постојећем. Сви запослени у „Сахалин енерџију“ биће пребачени у нову компанију.

Енглеско-холандска компанија „Шел“ је 28. фебруара саопштила да излази из пројекта „Сахалин-2“, док је 2. марта америчка компанија „Ексон мобил“ саопштила да напушта пројекат „Сахалин-1“. Јапан је тада саопштио да остаје у нафтно-гасним пројектима с Русијом.

У оквиру пројекта „Сахалин-2“ гас се црпи са три платформе на мору а капацитет је 9,6 милиона тона годишње.

О рекордној инфлацији у Аустрији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Новости онлајн и Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА