Најновије

ВУЧИЋ НЕ ЖЕЛИ ДА ОТКРИЈЕ СВЕ КАРТЕ ЗА ФОРМИРАЊЕ ВЛАДЕ: Да ли ће на конститутивној седници бити изабран председник Скупштине?

Председник Скупштине Србије и лидер СПС Ивица Дачић изјавио је да ће конститутиву седницу парламента заказати крајем ове седмице, или почетком наредне недеље, што је у оквиру рока који истиче 4. августа.

Фото: predsednik.rs

„По Пословнику, њом председава најстарији посланик Владета Јанковић или ако он не може или неће – Верољуб Стевановић“, рекао је Дачић за Радио телевизију Србије.

Он је подсетио да се сматра да је скупштина конституисана ако је верификовано бар две трећине посланичких мандата, а да ли ће на тој седници бити изабран и председник парламента зависи од већине.

Према незваничним информацијама, може се десити да на конститутивној седници ипак не буде изабран председник Скупштине, јер би то, како се претпоставља на опозиционој сцени, донекле открило састав владе и расподелу ресора међу будућим коалиционим партнерима, што не иде у прилог скривању свих карата на које у формирању наредне владе игра лидер СНС Александар Вучић. Али ако ситуација око чланова владе буде јасна до одржавања конститутивне седнице, избор председника парламента неће бити одлаган.

Како је Данас већ писао, према нашим незваничним сазњима, Ана Брнабић, актуелна премијерка, има највеће шансе да замени Ивицу Дачића на месту гласноговорника у републичком парламенту, уколико не остане на позицији премијерке.

Данас није успео да добије потврду ни из врха Срске напредне странке, али ни у кабинету премијерке Брнабић о њеном избору на нову функцију.

Поручено нам је да други круг консултација још није завршен и да се стрпимо.

Дачић је на питање РТС да ли ће социјалисти бити део већине, одговорио је да су председник Србије Александар Вучић и он, током разговора, „заједнички изразили задовољство због резултата које су постигли у десетогодишној сарадњи“.

Према његовим речима, договор је да се у наредном периоду конкретно разговара „о модалитетима“ сарадње.

После конституисања парламента почиње да тече рок од 90 дана за формирање владе, која би према најавама, могла бити формирана већ током августа или почетком септембра.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА