Најновије

СРБИМА ОДУЗИМАЈУ ДОКУМЕНТЕ И ДАЈУ ПРИШТИНСКЕ АУСВАЈСЕ: Нови експеримент лажне државе

На три дана до 1. августа и најављеног увођења нове Куртијеве мере реципроцитета, овога пута у погледу српских личних докумената и укидања регистарских ознака, Срби на северу Косова немају конкретне информације на који начин ће Приштина покушати да спроведе ову одлуку и шта то све тачно подразумева у пракси.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

На сајту Косовске полиције дато је званично саопштење, у којем је наведено да је Полиција Косова извршила све потребене припреме да грађани добију документ за улазак –излазак.

Свима који дођу на административне прелазе са личном картом Републике Србије, како је најављено, биће уручен декларациони лист који ће на простору Косова важити 90 дана.

Дате су и неке смернице о овом документу. Видљиво је да се у наведеним новим правилима изразито инсистира на речима "држава, државни и Република".

Тако пише да ће "свако лице које се појави с намером да пређе државну границу Републике Косово од 1. августа 2022. године са личним документом издатим од стране власти Србије, бити опремљено са улазним/излазним документом.

Даље се наводи:

• Документ за улазак/излазак замењује лични идентификациони документ приликом уласка и кретања на територији тзв. Републике Косово, као и за употребу у државним институцијама Републике Косово.

• Документ за улазак/излазак ће се издавати на свим копненим и ваздушним граничним прелазима.

• Документ за улазак/излазак има рок важења од деведесет (90) дана.

• Са улазно-излазним документом биће опремљена и лица млађа од 16 година, која немају идентификациони документ, под условом да са собом имају сертификат (извод) рођених са фотографијом"

Међутим, још није познато како ће тај документ да изгледа и која ће бити права оних којима ће бити уручен на административним прелазима.

Забринутост грађана је оправдана јер их нико није упутио у саму процедуру, шта добијају, а шта губе оног тренутка када узму документ Приштине, а "одрекну" се личне карте које је издала Република Србија и која је призната у целом свету.

Тим поводом, у последњих неколико дана, наш портал је безуспешно покушао да добије појашњење од релевантних институција.

Портпарол Косовске полиције Баки Кељани није одговорио на позиве редакције, док у службеници у полицијским станицама на северу нису добили било какве инструкције.

Већ сада је јасно да ће уз ову одлуку добро познати проблеми наставити да се гомилају. А тих проблема је много.

Срби на Косову који су рођени у централној Србији јако тешко долазе до косовских докумената, а многи бракови који су склопљени у општинама на северу Косова нису признати од стране приштинских институција.

Тако на пример супружници који су се венчали у систему Републике Србије да би дошли до косовских докумената морају да донесу потврду да нису у браку. Остаје им једино да се разведу пред органима Србије, а да се онда пријаве за венчање на Косову. 

Срби на Косову који су, у последењих осам година положили возачки испит у српским ауто школама, немају могућност да преузму косовску возачку дозволу. Још 2014. године истекао је рок да они који они поседују возачке дозволе Републике Србије узму косовску возачку. 

Новим указом Владе у Приштини није објашњено шта ће бити када прође 90 дана и када ти нови документи истекну?

Како ће људи који имају српска документа наставити са својим животом на Косову? 

Да ли ће добити документа која ни до сада нису могли да добију док не прођу кроз процедуре које их у потпуности дискриминишу ? 

Или ће можда бити депортовани у Србију јер нису "држављани Косова"?

И док из Приштине поручују да је све спремно за примен у уредбе, грађанима српске националности који поседују српска документа ништа није јасно и питају се да ли их чека судбина Јевреја из Другог Светског рата.

Да ли ће да се крију у својим кућама јер немају "аусвајс" или да везују жуте траке када добију нови документ Приштине?

Нови експеримент са Србима поново ће окупити велики број камера и посматрача из разних међународних мисија.

Својеврсни ријалити шоу чека свој, ко зна који по реду, наставак. Ако знамо да пшрисуство приштинских специјалних јединица на северу већ месецима изазива велике тензије, с правом постоји велика забринутост како ће се сада све ово одразити на безбедност свих у српским општинама.

Они који седе у фотељама у Приштини и Бриселу ће, уместо покушаја да спрече последице, о њима размишљати тек када до њих дође.

А, увек их је било када су се повлачили једнострани потези.

О прогону Срба у Ријеци прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА