Најновије

ЛОШЕ ВЕСТИ - БРИТАНИЈА СЕ СПРЕМА ЗА ЕКОНОМСКУ ОЛУЈУ: Следе велики шокови

Eнглеска банка упозорила је у уторак да су се економски изгледи за Британију погоршали од почетка године, позивајући зајмодавце те земље да издвоје више капитала како би апсорбовали шокове на тржиштима.

- Економски изгледи за Велику Британију и глобално су се значајно погоршали - наводи Енглеска банка у свом Извештају о финансијској стабилности.

- Цене основних добара, као што су храна и енергија, нагло су порасле у Великој Британији и широм света - додаје се у саопштељу, окривљујући за то сукоб у Украјини, а како се наводи, кривац за ову кризу је сукоб у Украјини.

Како се наводи у саопштењу, више цене, слабији раст и строжи услови финансирања отежаће становништву и привреди отплату или рефинансирање дуга.

- С обзиром на ово, очекујемо да ће домаћинства и предузећа постати више растегнута у наредним месецима. Они ће такође бити подложнији даљим шоковима - прецизирала је централна банка.

Упркос погоршању кризе трошкова живота, са инфлацијом која иде ка двоцифреној вредности, регулатор је изразио уверење да су банке отпорне на рањивост дуга међу домаћинствима и предузећима. Позивао их је да повећају свој капитални резерват на 2%, што значи да ће им требати додатних 13,2 милијарде долара готовине.- Постоји низ негативних ризика који би могли негативно утицати на финансијску стабилност Велике Британије - саопштила је Енглеска банка.

Очекује се да ће инфлација у Британији порасти на 11 одсто касније ове године, а базна каматна стопа централне банке могла би да порасте на чак 3 одсто до краја 2023, упозоравају економисти.

Украјинци и Американци стварају нову украјинску армију на граници са Пољском, више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА