Најновије

Европски парламент усвојио резолуцију о Србији – тражи се хитно увођење санкција Русији

Посланици Европског парламента данас су великом већином гласова усвојили Резолуцију о Србији којом се изражава подршка чланству Србије у ЕУ, али и позива званични Београд да се хитно усклади са санкцијама које је ЕУ увела против Русије и Белорусије, и то поставља као један од услова за даљи напредак Србије на путу евроинтеграција.

Извештај известиоца Владимира Билчика о Србији подржало је 523 посланика Европског парламента, против је било њих 78, а 34 је било уздржано.

Резолуцијом о Србији се изражава подршка Европског парламента ”будућем чланству Србије у ЕУ”, али и подсећа да кредибилна перспектива проширења захтева ангажман у неопходним реформама и приврженост европским стандардима и вредностима.

Европски парламент је у овогодишњем извештају о Србији, поред владавине права и нормализације односа са Приштином, укључио и усклађивање са санкцијама против Русије као кључни елемент који би требало да одређује укупан напредак земље на путу приступања ЕУ.

У тексту резолуције амандманима је укључено и да се од Србије и такозваног Косова очекује потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа "заснованог на међусобном признању" што је први пут да се међусобно признање помиње у званичном докумету ЕУ институције као потребно решење дијалога Београда и Приштине.

Европски парламент понавља позив Србији да предузме кораке у циљу даљег повећања слободе медија, гарантовања слободе изражавања, независности медија и медијског плурализма.

Европски парламентарци похвално су се одредили према напретку који је у Србији постигнут у развоју функционалне тржишне економије, као и према сарадњи који Србија показује у управаљању миграцијама.

На нацрт извештаја о Србији који је поднео известилац Владимир Билчик поднето је 439 амандмана, а посланичке групе су усвојиле 40 компромисних амандмана којима је проширен текст извештаја.

Усвојен на пленаром заседању, извештај Европског парламента добио је форму резолуције, која није првнообавезујућа, али представља политичке смернице за земљу у процесу евроинтеграција.

Зашто се распада кабинет Бориса Џонсона сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА