Најновије

ПРЕТИ ЈОШ ВЕЋА РЕЦЕСИЈА: Гасовод "Северни ток 1" затвара се за шест дана, цена гаса биће астрономска!

Европи прети нови удар и раст цена енергената јер се за шест дана затвара "Северни ток 1", главни гасовод којим се овај енергент из Русије допрема у Немачку, земљу с најјачом економијом у Европи! Гасовод се затвара због редовног годишњег одржавања, и то у тренутку када складишта у европским земљама нису попуњена уочи зимске сезоне.

Потпуни прекид

Протеклих година радови на одржавању су трајали мање од две недеље, али сада је ситуација другачија и спекулише се да би затварање гасовода могло да потраје имајући у виду и недавни спор због ремонта опреме, када је Канада забранила извоз "Сименсових" машина у Русију због санкција.

Како преноси америчка агенција Блумберг, банке у Немачкој већ припремају посебне фондове који би помогли да се ублажи очекивани прекид дотока руског гаса. - У случају потпуног прекида дотока руског гаса највећа економија у Европи ће пасти у рецесију и банке ће морати да повећају коропоративне зајмове с више капитала - рекао је Луц Дидерихс, први човек БНП Париба Џермани. У Берлину се плаше да испоруке гаса неће бити настављене после сервисирања гасовода, а оператер је потврдио да ће проток гаса престати од 11. до 21. јула, као што је раније договорено са свим партнерима. Кристијан Севинг, извршни шеф Дојче банке, рекао је да Немачкој прети "дубока рецесија" у случају да се заврне славина на руски гас. Сличан став је изнела и Бетина Орлоп, извршни шеф финансија Комерцбанке.

Како преноси Дојче веле, канцелар Олаф Шолц припрема грађане Немачке на даља поскупљења. - Актуелна криза неће бити завршена за неколико месеци - рекао је Шолц на почетку такозване заједничке акције састанка с највишим представницима послодаваца и синдиката. - Као земља ћемо добро проћи кроз ову кризу само ако се удружимо, ако заједнички, руку подруку, пронађемо решења. Морамо да се припремимо на то да се ова ситуација неће променити у догледно време - рекао је Шолц.

Путин империјалиста

Немачки канцелар је у изјави за ЦБС у недељу рекао како је инвазија коју је у фебруару покренуо руски председник Путин на Украјину уздрмала свет: - Путинова инвазија је срушила снове о напретку. Превише људи у свету се надало да живимо у другачијем свету. У свету који је другачији од онога у 20. и 19. веку. Путин размишља као империјалиста. Он мисли да је моћ нације у снази. Да можете да освојите територију својих суседа. То је идеја коју не можемо и нећемо прихватити.

Цена може да се утростручи: Издржаће до три месеца

Клаус Милер, шеф Бундеснецагентура (федералне агенције за енергетику), недавно је изнео процену да Немачка без руског гаса може да издржи највише три месеца и да ће се у том случају цена гаса у земљи утростручити. - Планирано одржавање гасовода "Северни ток 1" може бити увод у потпуни прекид дотока гаса из Русије преко Балтичког мора. Ситуација ће бити лоша већ на јесен - рекао је он за ТВ АРД.

После више од три деценије: Први дефицит

Немачка је први пут од 1991. забележила трговински дефицит на месечном нивоу због виших увозних цена. Федерална служба за статистику објавила је да је у мају вредност извоза износила 125,8 милијарди евра, док је вредност увоза била 126,7 милијарди евра. То значи да забележени трговински дефицит Немачке износи милијарду евра. Аналитичари пораст немачког увоза приписују инфлацији. Током маја, извоз из Немачке у Русију порастао је за 30 одсто у односу на април, када је због напада Русије на Украјину и санкција западних земаља пао за 60 одсто. Обим немачког извоза у Русију у мају остао је на мање од 50 одсто у односу на исти месец прошле године.

Шта је нови војни циљ Русије погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА