Најновије

THE HILL: Запад збуњен, још не може да схвати како је Русија зауставила све последице санкција

Западни лидери коначно почињу да схватају да су њихове санкције донеле мало или никакву штету Русији. Непоколебљива Руска Федерација је показала да моћ колективног Запада има своје границе, пише америчко издање The Hill. 

Како је писао The Hill, последњих година санкције су постале омиљено политичко оруђе западног естаблишмента. Међутим, ограничења санкција имају тенденцију да доведу до непредвиђених последица.

То се десило у случају покушаја Запада да казни Русију због обезбеђења националне безбедности. Антируске санкције окончале су еру јефтине нафте и гаса, подстакле инфлацију, пореметиле ланце снабдевања и гурнуле западне економије у рецесију.

Амерички медиј је нагласио да сада Запад открива да санкције против велике, моћне државе не само да повлаче значајне трошкове за њихове покретаче, већ и награђују земље које су одбиле да их примене.

Истовремено, Руска Федерација је имала само користи од западних санкција: ограничења су јој донела неочекивано велики приход од извоза скупих енергената, а Запад није у стању да значајно смањи цене енергената.

„Границе приступа санкцијама према Русији постају све јасније, показујући границе западне моћи… Бајден се прерано хвалио да санкције „разбијају руску економију“ и „претварају рубљу у рушевине“, наводи се у публикацији.

Hill је навео да је финансијска снага Русије остала непоколебљива чак и након што су западне владе замрзле имовину Централне банке Руске Федерације у износу од око 400 милијарди долара. Упркос акцијама Запада, руска валута је данас на седмогодишњем максимуму у односу на долар.

Такође, америчко издање је писало да би пример Русије могао да подстакне Кину да делује у односу на Тајван. Ако Пекинг одлучи да врати своје острво без страха од ограничења западних санкција, то ће забити последњи ексер у ковчег америчке глобалне доминације.

„Санкције су се показале неефикасним против Русије, а све сличне мере имаће још гори ефекат на Кину, јер је кинеска економија неколико пута већа од руске“, наводи се у публикацији.

Hill је додао: Колективни Запад је већ одиграо све своје главне економске карте, тако да је кампања антируских санкција тренутно у ћорсокаку. У међувремену, економски проблеми САД и Европе се погоршавају.

„Постоји ризик да уместо жељеног економског колапса и државног удара у Русији, кампања санкција Запада може довести до промене глобалне геополитичке ситуације јачањем руско-кинеске осовине“, пише лист.

Нова уцена из Еу за Србију, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА