Најновије

САРАЈЕВО НА АПАРАТИМА: Српски министри против проглашења 11. јула даном жалости

Председавајући Зоран Тегелтија и тројица министара из реда српског народа Сташа Кошарац, Војин Митровић и Милош Лучић гласали су против предлога одлуке којом се 11. јула проглашава даном жалости у Босни и Херцеговини, саоштила је у петак, 8. јуна, министарка вањских послова БиХ Бисера Турковић.

Сребреница (Фото: Туристичка организација Републике Српске)

“Тражимо од надлежног Тужилаштва БиХ да их позове на кривичну одговорност због негирања геноцида у сврху ширења мржње”, навела је Турковић, преноси РСЕ.

Подсетимо, Турковић је 28. јуна предложила да се на седници Већа министара БиХ прогласи дан жалости у целој земљи.

Такође, Бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, користећи Бонска овлашћења, наметнуо је 23. јула 2021. године допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.

Турковић је навела да тражи оставку председавајућег Тегелтије и министара Кошарца, Митровића и Лучића због кршења закона којим се, како је рекла, забрањује негирање геноцида те онемогућавања Вијећа министара БиХ да донесе одлуку о изражавању елементарног поштовања према жртвама.

“На овај начин не само да је спречено право жртава геноцида да се достојанствено обележи Дан сећања у цијелој држави, него су свесно и из политичких мотивише негирање судски доказане чињенице о геноциду у Сребреници”, саопштила је Турковић.

О рушењу владе Црне Горе прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА