Најновије

АМЕРИЧКА ПАЖЊА СЕ МОЖЕ ПРЕУСМЕРИТИ СА УКРАЈИНЕ НА ТАЈПЕЈ: Све оштрији рат речима између Кине и САД

Све оштрији рат речима између САД и Кине око Тајвана "могао би лако да ескалира" и пажљиво се прати у главним градовима Европе, рекле су високе дипломате ЕУ за Политико.еу, а један од њих је рекао да би у најгорем сценарију по Украјину, америчка пажња могла да се преусмери ка тензији са Кином због Тајпеја.

Фото: pixabay.com

Упитан да каже да ли тензије изазивају забринутост за НАТО, неименовани високи дипломата ЕУ је рекао "засад не, али би лако могло да ескалира".

- У најгорем случају бисмо могли да видимо како се америчка пажња преусмерава са Украјине на тензије са Кином око Тајвана - навео је он.

Како додаје политицо.еу, тензије расту између две светске суперсиле, док Пекинг појачава претње око могуће посете Тајвану председнице Председавајућег дома Конгреса САД Ненси Пелоси наредних дана.

Од Брисела до Париза званичници ЕУ нису желели да се јавно изјашњавају о спору, па и у тренутку када се Кина приближава ризику од војног сукоба са САД, међутим, како додаје Политико, иза кулиса европске дипломате прихватају чињеницу да постоји евидентна опасност да би ситуација могла да измакне контроли.

Аналитичари сада апелују на лидере ЕУ да обрате пажњу и припреме се на предстојеће проблеме.

- Понекад се догоди и најгори сценарио. Европљанима би било добро да се припреме за непредвиђене ситуације, да подрже Тајван, али и да остану у блиском контакту са Пекингом, и да помогну у деескалацији - рекао је потпредседник Минхенске безбедносне конференције Борис Руге.

Пелоси је у недељу рекла да путује на азијску турнеју, а новински натписи да би могла да сврати и до Тајвана нису поменути у њеном званичном програму, међутим, до те посете би могло да дође.

Кина напомиње да би, у случају да Пелоси посети Тајван, то било очигледно кршење политике "јединствена Кина" и знак америчке подршке независности Тајвана.

Велика Британија је саветовала да се Тајван наоружа, упозоравајући да "Запад не сме да направи исту грешку као са Украјином", док је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок недавно описала "самоуверен и пре свега агилан став Кине" према Тајвану као глобалан изазов.

Међутим, остале европске престонице су углавном биле више опрезне у својим коментарима.

На питање о војном одговору Кине на посету Пелоси Тајвану, француско министарство спољних послова није желело да коментарише ништа.

Један дипломата ЕУ је рекао да је тишина у овој фази очекивана, с обзиром на то да је Тајван, пре свега, интерес Америке, али да ће "реакција бити другачија уколико се речи претворе у дела".

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА