Најновије

У Србији обележан дан уласка Руске Империје у Први светски рат на страни Србије

Српско-руски центар “Мајак” други пут обележава улазак Руске Империје у Први светски рат на страни Србије.

Мајак чува сећање (Фото: Мајак)

Аустроугарска је 23. јула упутила Србији ултиматум и исте вечери српска влада се обратила Русији за помоћ. У ноћи између 23. и 24. јула руски опуномоћеник Штрандман телеграмом је јавио С. Д. Сазонову за ноћну посету принца Александра Руској мисији: „Његово височанство ми је рекао да све наде полаже на императора и Русију, јер само њена моћна реч може да спасе Србију”. Руски император Николај II је већ 30 јула позитивно одговорио на молбу српске владе. Аустроугарска напада Србију, а Русија објављује рат Аустроугарској 01. августа 1914. године, затим Немачка напада Русију. Дошло је до међусобног објављивања рата између држава чланица супротних блокова — Антанте и Тројног савеза. Тако је почео Први светски рат. Русија ушла у рат како би заштитила Србију, али сама није била спреман за рат.

Руска помоћ Србији у Првом светском рату била је помоћ Руске Империје Краљевини Србији у Првом светском рату. Сматра се једном од највећих и најзначајнијих помоћи Србији у ратном сукобу. Русија је пружила Србији политичку, економску и војну подршку. Из Царске Русије у Србију преко Дунава стизали су конвоји војне опреме, хране, људство и болничка опрема. Акције Русије су спасиле Србију од нестанка са политичке карте света и од окупације у првој години рата, а касније су потпомогле повећавање њене територије. Руски цар Николај II Романов потписао је објаву рата 01.08.1914 године на страни Србије.

У складу са тим  историјским догађајем који се никада  не сме заборавити Српско-руски центар “Мајак” другу годину заредом обележава овај битан догађај. Делегација Српско-руског центра “Мајак” предвођена директором Владимиром Пребирачевићем заједно са специјалним саветником Аном Рончевић и истакнутим члановима Алексадром Зивлак и Сандром Станишић положили су цвеће на Руском некропољу.

Руски Некропољ у Београду  чини заједничка гробница (меморијални споменик „Руске славе“ и Иверска капела),  на Новом гробљу испод којих леже посмртни остаци бивших припадника руске императорске војске и флоте, који су умрли у емиграцији у Београду и руских војниика – учесника Првог светског рата, који су животе изгубили на овом подручју.

Зашто Израел не уводи санкције Русији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА