Најновије

НОВИ ПРЕСЕК СТАЊА: Украјинска војска изгубила више од 50% 14. и 16. механизоване бригаде!

Офанзивним борбеним дејставима савезничких снага ликвидирано је више од 50 одсто људства 14. и 66. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине на Артјомовском и Авдејевском правцу, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Фото: РИА

Како је истакао, забележено је да неонацисти масовно дезертертирају и самовољно напуштају своје положаје.

Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија настављају са нападима на војне објекте на територији Украјине. Током дана погођено је двадесет командних места бригада и батаљона и осам складишта муниције у Доњецкој Народној Републици и Запорошкој области.

Такође су уништени складиште ракетног и артиљеријског наоружања у Харковској области, локатор за навођење противваздушног ракетног система С-300 у региону Краматорска, као и 264 подручја концентрисања снага, наоружања, војне и специјалне технике, додаје се у саопштењу.

У оквиру контрабатеријске борбе потиснута су три вода вишецевних ракетних система „Град“, два артиљеријска вода топова „Акација“ и три вода хаубица Д-30 на ватреним положајима у Доњецкој Народној Републици.

Ловци Ваздушно-космичких снага Русије оборили су хеликоптер Ми-24 у близини Никопоља у Дњепропетровској области.

Руска средства за противваздушну одбрану су током претходног дана уништила седам беспилотних летелица у Харковској области, а на подручју Лисичанска у ваздуху су пресретнуте четири ракете лансиране из вишецевног ракетног система.

Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 267 авиона, 146 хеликоптера, 1.727 беспилотних летелица, 365 противваздушних ракетних система, 4.287 тенкова и других оклопних борбених возила, 797 вишецевних бацача ракета, 3.290 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 4.820 јединица специјалних војних возила.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.

Русија је објавила информације о још снажнијем оружју од америчких бомбардера Б-2, пише кинеска Сина. Чим ступи у службу, НАТО неће моћи мирно да спава, сигуран је аутор чланка који можете прочитати ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА