Најновије

ВЕЛИКА ПРЕВАРА СА УКРАЈИНСКИМ ЖИТОМ: Не иде изгладнелима у Африку

Министарство спољних послова Русије изразило је сумњу у забринутости западних земаља о глобалној безбедности хране, истакавши да бродови крцати житом из украјинских црноморских лука углавном иду ка Западу, а не ка изгладнелим афричким или азијским земљама.

Жито (Фото: Pixabay)

Говорећи на конференцији за новинаре, Иван Нечајев, заменик директора Оделења за информисање и штампу Министарства, рекао је да "до сада ниједан брод са житом није стигао до обала изгладнелих земаља Африке или јужне Азије", преноси "Инглиш њуз".

- Они иду углавном у западне луке, а асортиман извозне робе углавном није пшеница, већ кукурузно зрно и сунцокретово уље, што доводи у сумњу искреност званичника на Западу да светска прехрамбена безбедност зависи од овог жита - рекао је Нечајев, мислећи на недавни договор Москве и Кијева који је омогућио наставак извоза житарица из украјинских лука.

Пре споразума, Кијев и земље ЕУ оптуживали су Русију да намерно спречава испоруке хране и на тај начин угрожава глобалну безбедност. Москва је више пута демантовала те тврдње, наводећи да је Украјина онемогућила испоруке постављајући поморске мине у пловним путевима око лука.

Нечајев се такође дотакао ситуације са теретним бродом "Разони" под заставом Сијера Леонеа, који је 1. августа испловио из Одесе носећи 26.000 метричких тона хране за кокошке намењене Либану. Брод је враћен из Бејрута у понедељак, након што је либански купац одбио да прими пошиљку, јер је каснила неколико месеци.

- Како се испоставило, на броду није била пшеница која је Либанцима била потребна, већ кукуруз, сточни кукуруз - изјавио је Нечајев.

Напомене Нечајева о дестинацијама украјинског жита су такође освануле у чланку "Њујорк тајмса". Амерички лист је навео да од када је споразум из Истанбула ступио на снагу 1. августа, ниједан од десет бродова који су напустили украјинске луке није кренуо за Јемен, Сомалију или друге земље које се суочавају са "стравичним нивоом глади".

У међувремену, украјински председник Владимир Зеленски рекао је у понедељак свом колеги Мокгветсију Масисију из Боцване да је Украјина посвећена томе да остане "поуздан извозник хране“.

Истичући да је Русија "посвећена својим обавезама и да се радује ефикасном испуњавању Истанбулског споразума", Нечајев је напоменуо да договор укључује споразуме, не само о извозу жита из украјинских лука, већ и о нормализацији руског извоза хране на светско тржиште.

Поруку украјинског команданта из Азовстаља народу Донбаса погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА