Најновије

БРИТАНСКО И АМЕРИЧКО ДУГМЕ: Украјина гађа нуклеарку да би од Русије направила зликовца (ВИДЕО)

Нуклеарна централа у Запорожју и данас снабдева Украјину електричном енергијом. Са друге стране, украјинска војска непрекидно гађа нуклеарну електрану да би Русију представила као зликовца и то на британско и америчко дугме, каже за Спутњик Ђуро Билбија, главни уредник портала „Факти“.

Фото: Јутјуб

+Од тренутка када је успостављена контрола над Запорошком нуклеарном атомском централом, наводи наш саговорник, осим њеног спољњег специфичног обезбеђења и противракетног кишобрана који је над њом разапет, унутра раде људи који су радили и до тада.

Неупоредиво са Чернобиљом и Фукошимом

На питање, да ли би уколико се погоди Запорошка нуклеарна централа, могло да дође до веће катастрофе него што је била у Чернобиљу или Фукошими, Ђуро Билбија каже да су то неупоредиве ствари.

„Чернобиљ је била изазвана хаварија одрађена изнутра у циљу урушавања Совјетског савеза. Такође, изнутра би могла да се нападне и Запорошка али да би се уништио неки од реактора, потребно је најмање неколико авионских бомби од хиљаду килограма. Заштита од удара одозго над том централом и над реакторима је таква да би могла реално да је пробије само два типа америчких ракета и руски кинжал. Можда чак тактички ни атомски удар не би могао тако лако да је поремети али то не значи да цела централа не може да се избаци из строја ако се погоде одређени објекти који јој обезбеђују напајање“, каже наш саговорник.

За хаваријско искључивање постоје јасно дефинисана правила, подсећа Билбија али наглашава да није превелика реална опасност да Украјинци униште неки од реактора и изазову атомски проблем за Украјину, Русију и источну Европу.

Москва с правом упозорава на нуклеарну катастрофу

Москва, међутим, чак и пред Саветом безбедности упозорава на евентуалну атомску катастрофу, јер када би било погођено макар и складиште већ потрошеног нуклеарног горива, у ваздух би могло да полети стотину милијарди радиоактивних честица.

„Русија с правом ту ситуацију драматизује, јер постмајданска хунта у Кијеву не заборавља великоукрајинску унитаристичку идеју која је у коктелу са неонацизмом. Они не могу да буду то што јесу, а заправо су мислили насилно да асимилују све руско. Американци користе Украјину да ослабе и изнуре Русију и улажу све за рушење Владимира Путина. Међутим, и за Русију је то рат против оваквих Сједињених држава“, рекао је Билбија.

Рат за Украјину је, према мишљењу нашег саговорника, рат Русије против „пакс Американа“ и против НАТО, а ако се крајње последице сабирају то је рат и против овакве америчко вазалне Европске уније.

Кијев би свесно могао да жртвује народ

На питање, да ли је кијевски режим свестан да би евентуално оштећење запорошке нуклеарне електране било погубно, пре свега, за украјинске становнике, Билбија објашњава да је то питање далеко сложеније него што нам се на први поглед чини.
„Украјинци ма колико су наметали украјинизацију на целој територији своје државе не живе на њеној целој територији и добар део не само да нису Украјинци, већ су они који је упорно одбијају. Већина људи који живе на територији Украјине до Дњепра, кијевска власт представља као неонацисте“.

Због тога, каже он, није ни мало чудно што нема никаквих антируских протеста на ослобођеним територијама Донбаса и то је оно што је најубиственије за украјинску државну идеју. Сведочимо и масовном повратку људи у области под контролом Руске федерације, а најбољи пример како се живи под руском влашћу Украјинцима је Крим где су свих претходних година ишли на летовање.

Руска војска је у специјалној операцији у Украјини заузела значајне градове као што су Мелитопољ и Бердјанск и готово целу Херсонску област са важним градом за источно православље и руску цивилизацију и тај народ је дочекао Русију као ослободиоца.

Русија, каже Билбија, уредник портала „Факти,“ контролише и 60 одсто Запорошке области али не и сам град Запорожје, а то је административни центар који је објавио оријентацију за одржавање референдума за прикључивање Руској федерацији. То би, истиче, за њих био повратак у родну луку, јер је тај народ Украјина малтретирала, хендикепирала и насилно асимиловала.

Припадници специјалних руских снага Ахмат заузели су стратешки важан положај у близини Северска у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР), написао је лидер Чеченске Републике Рамзан Кадиров на свом Телеграм каналу. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА