Најновије

ДА ЛИ СМО ЗАИСТА ИСПАЛИ ИДИОТИ: Вучић обећао крај, а сад у улози ПР-а Рио Тинта

Свако ко је и на тренутак помислио да власт у Србији држи реч, да ономад дато обећање да компанија Рио Тинто неће рударити литијум у Србији и да је на ту причу стављена тачка, након последње изјаве председника Србије Александра Вучића, требало би да стави прст на чело.

Фото: predsednik.rs

Јер кад Вучић каже да смо испали једини идиоти на кугли земаљској који су се одрекли сопственог литијума, то некако звучи као да ће се потрудити да ту грешку исправи. На овај начин Вучић се, практично, кандидовао за главног портпарола компаније “Рио Тинто”, а мишљење саговорника је да ту улогу има од самог почетка.

„Просторни план је укинут и он више не постоји. Самим тим поништени су сви управни акти који су везани за Рио Тинто, све дозволе, решења, одлуке и све остало“, рекла је премијерка Ана Брнабић у јануару ове године након вишемесечних протеста против ископавања литијума у Србији.

“Уговоре са Рио Тинтом никада нисмо имали, као што смо више пута рекли. Укинута је и одлука о образовању радне групе за имплементацију пројекта Јадар из 2021. Године. Тиме смо испунили све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је, што се тиче пројекта Јадар, и Рио Тинта, све завршено. Готово је“, рекла је тада Брнабић.

Приближавали су се избори, а непријатна тема гурнута је привремено под тепих.

Избори су добијени.

У периоду затишја Рио Тинто је наставио да купује парцеле у долини Јадра. Забринути мештани, схвативши да су највероватније преварени поново се хватају за главу.

Поготову након последње изјаве председника Србије о литијуму, из које се може закључити да није стављена тачка на ову причу, као што је и сам Вучић не тако давно рекао.

“Немам проблем да свакоме све у лице кажем. Сећате се како сте били сви одушевљени револуцијом, а та револуција нам је донела да смо испали једини идиоти на кугли земаљској који су се одрекли сопственог литијума. Замало да ме натерају да се одрекном и угља, да будемо највећи идиоти на свету захваљујући револуционарима. Па сад не бисмо имали ни струје, нити било чега другог“, рекао је Вучић.

Да ли је идиот и због злата

Академик Српске академије наука и уметности, биолог, ботаничар, еколог и биогеограф Владимир Стевановић каже да је после ових изјава јасно да је наша земља на распродаји.

“То је закотрљан посао, оно што чујем о ситуацији на терену јесте да је горе него што је било, да су откупили још имања. То се спрема, ископавање литијума у Србији се спрема, а видећемо да ли ће се и реализовати. Ова земља је дефинитивно на распродају, распродају наша природна богатства. Да и ћемо то успети да одбранимо зависи од нас, од масовности, али наш народ је прилично незаинтересован”, каже Стевановић.

Упитан да прокоментарише изјаву председника Србије да смо идиоти јер смо се одрекли литијума, академик каже:

“Што не каже да ли смо испали идиоти што продајемо злато Кинезима, па га откупљујемо по тржишној цени? Треба га питати за злато, сребро, бакар…Да ли је и по тим питањима испао идиот? Наша власт је неодговорна. То су незналице и опсенари. Немају никакве принципе, само лов на паре”.

Експерт за рударење да одговори

Еколошки активиста и копредседник странке Заједно Александар Јовановић Ћута каже да је Вучић преузео неке обавезе према компанији Рио Тинто и да смо то могли да видимо из извештаја Европске комисије.

“У њему пише да ће власт дати политичку подршку пројекту Јадар. Вучић и Брнабић су и раније били главни портпароли за ископавање литијума, јер су водили тајне разговоре са Рио Тинтом, а да нас о томе нису обавестили, већ смо о свему сазнали из извештаја ЕК. Очигледно је да су прузете обавезе, па зато сад имамо овакву кукњаву због тога што смо од тог пројекта одустали”, каже Јовановић и додаје:

“С обзиром на то да је Вучић у међувремену постао и експерт за рударење, мислим да би пре свега морао да се позабави угљем, јер смо остали без њега и увозимо га и то за милијарду евра годишње. Па ето питања за нашег експерта, кад је тако стручан нек објасни како је могуће да смо остали без угља, а иде зима и прете нам смрзавањем. А што се литијума тиче, од Јадра и Рио Тинта неће бити ништа, иначе ће имати општу побуну”.

Сличне су поруке и из Горњих Недељица.

Нисмо идиоти већ патриоте

Активисткиња Маријана Петковић из Горњих Недељица поручује да рудник неће бити отворен.

„Знамо у шта смо се упустили и са киме смо се упустили. Рудник неће нико отворити док је нас овде, живе нас одавде неће иселити. Они могу да плачу да кукају, то је оживљање пројекта који заправо никада није био мртав. Иако се сви труде да докажу да је пројекат обустављен – то се практично никада није догодило. Пројекат иде даље све док се дешава куповина земљишта. Држава је требало да забрани куповину земљишта за нешто што не постоји. Ми нећемо одступити, ни по коју цену нећемо дозволити да овде настане рудник“, поручује активисткиња.

Има поруку и за председника државе.

“Активисти који не желе да продају земљу нису идиоти, већ бранитељи Србије. Испред свог интереса смо ставили интересе државе. Не желимо паре од Рио Тинта, јер знамо шта ћемо у супротном изгубити и ми и Србија. Ми не продајемо своје, не желимо да зарадимо, желимо да сачувамо Србију. Ми себе не сматрамо идиотима, већ патриотама”, закључује Петковић.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА