Најновије

ЈУРИШНЕ ГРУПЕ КРЕНУЛЕ Почеле одсудне борбе за три украјинске "тврђаве" западно од Доњецка

Јуришне групе су већ ушле у Авдејевку и Пески, кренула и офанзива на Марјинку

Мапа Доњецка. (Фото: Принтскрин)

Кијевска хунта је Доњецка осам година мрцварила са три своје утврђене тачке: из Авдејевке и Марјинке и приградског насеља Пески.

А више неће дуго.

Руска војска и јединице Првог корпуса Доњецке Републике – уз ураганску подршку артиљерије – украјинске линије око Авдејевке већ су пробиле на три места и узимају је „у клешта“.

Јуришне групе савезника су успеле да продру и у једнако утврђено насеље Пески које се налази између Доњецка и оног што је остало од његовог међународног аеродрома.

Створиле су упоришта унутар насеља, као полазне тачке за даље напредовање.

Председник ДНР Денис Пушиљин потврдио је да је почело и пробијање украјинских утврђених линија око Марјинке.

Навео је да су савезничке јединице већ пресекле аутопут Јасиноватаја-Константиновка, што може бити пресудно за исход битке за Авдејевку.

По логици ствари, ова три украјинска утврђења, која се налазе западно од Доњецка, треба да падну до почетка гитке за Краматорск и Славјанск. Главне „битке за Донбас.“

По њеном окончању – вероватно до краја августа – руска војска и снаге донбаских република кренуће ка Харкова, Николајеву и Одеси. Можда и Чернигову.

Активирање „северног фронта“ већ наговештавају дејства руских ракеташа и авијације.

Портпарол Министарства одбране РФ, генерал-потпуковник Игор Конашенков, саопштио је да су у Харкову високопрецизним ракетним ударима уништена два америчка лансера вишецевних ракетних бацача ХИМАРС.

На исто начин су поред Харкова разорени положаји украјинске 92. механизоване бригаде која је изгубила до 200 војника и седам оклопних возила.

Због великих, ненадокнадивих губитака почело је масовно дезертирање из украјинске 93. механизоване бригаде, која је такође распоређена „око Харкова“, и из 128. брдско-јуришне бригаде размештене око Запорожја.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА