Најновије

МАНДИЋ: Жао ми је што смо пропустили шансу, неизвесне прогнозе

После изгласавања неповерења влади Дритана Абазовића, лидер Демократског фронта Андрија Мандић рекао је да му је жао што су пропустили велику шансу да после два велика експеримента остану у оквиру парламентарне већине и сачувају све оно што су обећавали грађанима Црне Горе.

Андрија Мандић (Фото: Јутјуб)

Посланици скупштине у Подгорици изгласали су ноћас неповерење влади Дритана Абазовића. Расправа је трајала 12 сати, а против Абазовићеве владе, осим посланика ДПС-а, Социјалдемократске партије, Либералне партије, Демократске уније Албанаца, Социјалдемократа, гласали су и посланици Демократа, Бошњачке странке, Праве и Уједињене Црне Горе. Пре гласања салу су напустили посланици Демократског фронта, коалиције „Црно на бијело” и СНП-а, као и посланик Демоса Миодраг Лекић.

Лидер Демократског фронта и председник Нове српске демократије Андрија Мандић рекао је за РТС да је политички живот у Црној Гори веома динамичан.

„Јуче смо пропустили велику шансу да конституишемо владу која би била израз оне парламентарне већине која је победила на изборима 30. августа (пре две године). Уложили смо велику енергију, не због политичара, него због народа који се радовао да је после 30 година смењена власт Mила Ђукановића”, напоменуо је Мандић за РТС.

Према његовим речима, Демократски фронт је уложио велику енергију на односима УРА и демократа да покуша да пронађе заједнички језик пошто су то, како каже, „тврдо закуцане позиције”.

„Једна страна не жели више да прави договоре у оквиру те парламентарне већине, ако се промени њен премијер, а друга страна је имала жељу да се све врати на почетак. Жао ми је што смо пропустили ту велику шансу да после два велика експеримента који нису дали резултате да останемо у оквиру те парламентарне већине”, рекао је Мандић.

Мандић је истакао да ће влада Дритана Абазовића бити упамћена по потписивању Темељног уговора са СПЦ и то је важно за српски народ у Црној Гори и за СПЦ.

„Тај документ има велику тежину. Прича коју смо јуче чули о борби против организованог криминала и корупцији, посебно прозивање шефова организованих криминалних група била је добра основа да у једном партнерском односу покушамо да сачувамо све оно што смо обећавали грађанима Црне Горе. Нажалост до тога није дошло, а расплет ситуације је тешко прогнозирати”, напоменуо је Мандић.

Каже да ако узмемо у обзир да је ово била иницијатива Демократске партије социјалиста и да је изгласавање неповерења било потписивање Темељног уговора, несумњиво да је Демократска партија социјалиста јуче у парламенту однела једну велику победу.

„Постоји нека могућност да дође до ревитализације, свакако они ће тражити партнера за формирање владе у којој ће учествовати Демократска партија социјалиста”, рекао је Мандић.

После изгласавања неповерења, Дритан Абазовић је рекао да је поносан на све оно што је његова влада учинила, да ће бити упамћена као влада која је најкраће трајала, али и која је донела најтеже одлуке.

Абазовић је рекао да је јасно какве се нове коалиције стварају и поручио да га не зову у владу пре следећих избора. 

Лидер Демократа Алекса Бечић је рекао да после пада владе Абазовића већ данас могу да почну преговори о формирању нове владе, а на бази резултата од пре две године.

Уколико се договори нова парламентарна већина у року од 30 дана она има могућност да предлог достави председнику државе Милу Ђукановићу, ако он прихвати мандатара, даје Скупштини на разматрање, а уколико до тога не дође предстоје избори.

Више о паду владе у Црној Гори прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА