Најновије

Шиптари управо прогласили Вацића, Заветнике и разне хуманитарне организације опасним по безбедност

Полиција тзв. Косова има сазнања да на територији Косова и Метохије делују „илегалне групе или организације” из Србије, а Специјално тужилаштво из Приштине води истрагу против неких од њих, потврђено је Радију Слободна Европа (РСЕ). Због истраге тужилаштва, како су додали у полицији, „не могу да износе никакве друге податке у вези са овим питањем”.

Фото: Јутјуб

Премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти је крајем марта упозорио „да десетак екстремно десничарских организација из Србије покушава да дестабилизује безбедносну ситуацију на Косову,” али није дао прецизније информације, односно о којим организацијама се ради или на који начин би могла да се изазиве дестабилизација.

Ипак, открио је да се ради о организацијама које се јавно активирају на празнике као што је 28. јун, када се обележава Косовска битка из 1389. године.

У Србији, како инсистира Радио Слободна Европа, постоји низ организација које своје деловање везују за Видовдан, односно 28. јун када се обележава годишњица од Косовске битке из 1389.

Већина њих, кроз неке своје активности, делује и на Косову.

Тако Покрет „1389” сваке године организује долазак Срба на Газиместан 28. јуна, када се на Косову обележава годишњица Косовске битке.

Иначе, 28. јун је и празник Српске православне цркве (СПЦ).

Иначе, „1389“ је десничарски покрет из Србије, чији се припадници отворено залажу за „одбрану“ Kосова и против су разговора о нормализацији односа у оквиру дијалога. Чланови овог покрета су били и на барикадама на северу Kосова 2011. године.
Бивши лидер тог покрета, Миша Вацић, је на последњим председничким изборима у Србији био кандидат за председника испред групе грађана „Српски патриота“. Потписе за председничку кандидатуру предао је уз бакљаду.

Информативна служба Српске деснице је тада саопштила да је до Републичке изборне комисије стигао у „блиндираном џипу руских регистарских таблица“. У колони возила са српским и руским заставама нека возила су имала ознаку „З“, симбол руске инвазије на Украјину.

Осим покрета „1389” Радио Слободна Европа је „идентификовао” још неке организације, које се уклапају у опис „екстремно десничарских организација, које имају средњовековни дух мистичног православља”, како их је назвао Курти.

Покрет за одбрану Косова и Метохије је формиран 2020. док је повереништво отворено и на самом Космету почетком ове године.

Како је тада саопштено из те организације, „повереништво ће радити на очувању покрајине у саставу Србије”.

Почетком марта је тај Покрет упутио „апел за подршку Русији”, осуђујући то што је Србија подржала Резолуцију УН, којом се осуђује агресија на Украјину.

Да су барикаде на северу Косова и Метохије „инспирација” десничарских организација показује и податак да је Покрет Српски сабор Заветници почетком 2012. основала група људи која је била на барикадама на северу Космета, наводи Радију Слободна Европа и додаје да је:„ тај Покрет је у августу 2019. постао политичка странка под називом Српска странка Заветници”.

„Заветницима” се „ставља на душу” и то што редовно одржавају протесте у Београду против фестивала косовске културе „Мирдита, добар дан!”.

Неке организације, према Радију Слободна Европа, делују као хуманитарне, али такође организују „Видовданске акције” поводом обележавања годишњице битке на Косову и Метохији.

Једна од њих је и хуманитарна организација „Срби за Србе” и организација „28. јун”.

Извор: Националист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА