Најновије

ШИПТАРИ СЕ ПОБУНИЛИ Куртијева банда бесна: Прокоцкао је 40 милиона евра

Председник Косовске алијансе бизниса (АКБ) Агим Шахини критиковао је данас привремене приштинске институције због одбијања захтева Београда и Скопља да им се испоручи угаљ у замену за струју и упозорио да су предузећа, због енергетске кризе, за сао неколико дана претрпела штету од 40 милиона евра.

Аљбин Курти. (Фото: Јутјуб)

У интервјуу за портал Економија онлајн, Шахини истиче да тзв Косово има резерве угља за наредних 600 година, а сучавамо се, каже, са рестрикцијама.

- Прво, одбијање резерви гаса из фонда МЦЗ преко годину и по дана. Друго, одбијањем неких земаља које су тражиле угаљ са Косова уз компензацију за струју, као што је Македонија, са којом смо имали неколико састанака, али договор није постигнут... Друго, Србија је тражила угаљ индиректно и директно. Из Србије на Косово стиже око 400 милиона евра готових производа. У овом случају смо имали прилику да смањимо трговински биланс са овим земљама, који је тренутно негативан - рекао је Шахини.

Шахини каже да се до податка о губицима дошло на основу истраживања у којима је учествовало 25.000 предузећа, која током рестрикција користе разне врсте генератора, а трошкови за деривате достижу цифру од око милион евра на дневном нивоу.

Истраживање је спроведено од 16. августа, када су почеле рестрикције.

- Ова предузећа троше преко 600.000 евра дневно само за деривате генератора. Заједно са предузећима која с времена на време користе генератор (а не 6 сати дневно током трајања рестрикције), ова цифра обухвата износ од милион евра дневно - рекао је.

Додао је да нема информација да су због ове кризе неки послови угашени, али је упозорио да ако се овако настави, и то се може очекивати.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА