Најновије

Руска Православна Црква признала Македонску Православну Цркву - Охридску Архиепископију

Дана 25. августа 2022. године, на заседању Свештеног Синода Руске Православне Цркве, размотрено је саопштење Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, да је Српска Православна Црква даровала аутокефалију Македонској Православној Цркви - Охридској Архиепископији.

Охрид (Фото: Pixabay)

Синод Руске Православне Цркве је донео одлуку да заблагодари Господу Богу што је питање статуса Православне Цркве у Северној Македонији решено на основу канонских начела и да Македонску Православну Цркву - Охридску Архиепископију призна као аутокефалну сестринску Цркву, а да име њеног предстојатеља, Архиепископа охридског и македонског Стефана, упише у свештене диптихе.

Чланови Синода Руске Православне Цркве су изразили наду да ће Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија, најмлађа у породици аутокефалних Православних Цркава, тврдо чувати свету православну веру чистом и неисквареном и верно се држати православне канонске традиције.

Учесници заседања су такође одлучили да о донетој одлуци Свештеног Синода известе Његову Светост Патријарха српског Порфирија и Његово Блаженство Архиепископа охридског и македонског Стефана.

Патријарх Српске православне цркве Порфирије уручио је 5. јуна у Саборној цркви архиепископу македонско-охридском Стефану томос о признању аутокефалности Македонске православне цркве.

Које странке у Србији подржавају Европрајд, а које су за забрану истог, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА