Најновије

НЕМАЧКА РАЈ ЗА ПРАЊЕ НОВЦА: Сваке године "опере се" око 100 милијарди евра, а новац потиче од кријумчарења дроге, оружја и људи

У Немачкој се сваке године "опере" око 100 милијарди евра, због чега се та замље често наводи као "рај за прање новца", а стручњаци сматрају да у најмоћнијој европског држави има још доста простора да се унапреди борба против тог облика криминала.

Немачка. (Фото: pixabay. com)

У извештају који је припремила међувладина организација са седиштем у Паризу Финанциал Ацтион Таск Форце (ФАТФ) наводи се да државни органи успевају да прате токове само један одсто од тих 100 милијарди и истиче да тај новац потиче од илегалних активности, као што су кријумчарење дроге, оружја и људи, преноси агенција В4.

Немачка је свесна величине тог проблема, али експерти из ФАТФ кажу да недостаје примена одговарајућих мера и посебно указују да би много могло да се уради на унапређењу сарадња федералне и регионалних влада.

Како се наводи, економски значај Немачке и њене разгранате међународне везе ту земљу чине веома атрактивном за све који желе да оперу нелегално зарађени новац, на пример кроз сумњиве уговоре о изградњи некретнина или индустрију коцке.

Према мишљењу стручњака из ФАТФ, највећи проблем је супервизија нефинансијског сектора, а разлог је чињеница да је за то на савезном нивоу задужено више стотина институција, па координација између регионалних власти остаје велики изазов.

На основу препорука ФАТФ, савезна влада је почела да предузима неке кораке, па је тако ове седмице министар финансија Кристијан Линднер представио предлоге за много ефикаснију борбу против прања новца и истакао да је циљ владе "да велика риба на крају буде ухваћена у мрежу".

Да би се то остварило, Линднер је предложио формирање нове институције - Савезне полиције за финансијски криминал, која би имала максимална овлашћења у борби против прања новца.

У савезним државама, међутим, нису уверени да ће то довести до већег напретка, па је тако министар финансија у Влади Баварске Алберт Фуракер рекао да савезна влада и сада има законске могућности да се избори са тим проблемом и поручио да формирање још једног "мамутског тела" није решење.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА