Најновије

АМЕРИЧКИ РАТНИ БРОДОВИ УПЛОВИЛИ У ТАЈВАНСКИ МОРЕУЗ: Крстаре око острва, Кина прати сваки њихов корак

Два ратна брода америчке морнарице плове кроз међународне воде у Тајванском мореузу, рекли су за Ројтерс три америчка неименована званичника, што је прва таква операција од почетка појачаних тензија са Кином због посете острву председнице Представничког дома САД Ненси Пелоси Тајвану.

Фото: navy.mil

Званичници, који су желели да остану анонимни, рекли су у суботу за британску агенцију да крстарице америчке морнарице "Чанселорсвил" и "Антиетам" изводе операцију која је још у току.

За такве операције обично је потребно између осам и 12 сати, а помно их прати кинеска војска.

Последњих година амерички ратни бродови, а повремено и они из савезничких нација као што су Велика Британија и Канада, рутински су пловили кроз мореуз, изазивајући тиме незадовољство Пекинга.

Кина, која сматра Тајван својом територијом, чему се противи влада у Тајпеју, покренула је војне вежбе у близини острва након посете Пелоси почетком августа, подсећа Ројтерс.

Потом је Тајван је посетило пет америчких конгресмена, а 26. августа и америчка сенаторка Марша Блекбурн слетела је у Тајпеј.

САД, као и већина земаља, немају формалне дипломатске односе са Тајваном, али имају закон који их обавезује да обезбеде средства за одбрану острву.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА