Најновије

Србија разбила Украјину на светској премијери

Одбојкаши Србије савладали су Украјину резултатом 3:0 (28:26, 25:21, 25:20) у првом колу Светског првенства.

Фото: Јутјуб

Максимална победа на старту против главног ривала у групној фази, не чини се као лош старт за изабранике Игора Колаковића. Уз дужно поштовање према Тунису и Порторику.

Битно је да се "орлови" нису превише уморили у мечу који је трајао сат и по, за разлику онога што смо гледали између Иранаца и Аргентине, али далеко од тога да је утакмица била лака.

Србија је боље ушла у меч, али се у другој половини Украјина вратила, па чак и прешла у вођство. Имали су и неколико сет лопти и управо се у тим тренуцима дешавају и пресудини догађаји.

Прекретница је био конфликт између Васила Тупчија и Уроша Ковачевића при резултату 24:22, када је Украјинац без икаквог разлога разменио неколико речи са српским примачем сервиса. Ковачевић му је узвратио на другој сет лопти тако што га је изблокирао, а Тупчи је коштао своју репрезентацију треће сет лопте пославши лопту у мрежу.

У наставку је Душан Петковић на сервис, коректор који је на списку заменио Дражена Лубурића, сјајно је то урадио и пореметио пријем Украјине што је касније довело и до поена.

Друга два сета су за Србију била на далеко вишем нивоу у односу на први у којем су се наши одбојкаши у појединим тренуцима мучили.

Бриљирао је Марко Подрашчанин који је већ у тим тренуцима имао четири ас-сервиса и предводио је "орлове".

Чак шест сет лопти је имала селекција Србије и напослетку користи трећу.

Нешто више нервозе је донео финиш трећег сета када је Србија прокоцкала предност и пустила Украјинце да изједначе на 17:17. Ту на сцену ступа Урош Ковачевић, који је и при крају другог имао пар поена веома битних.

Примач сервиса је показао да је најбољи играч ове селекције, а и да се не либи од употребе луцидних потеза чак и у пресудним тренуцима. Дигнута му је лопта на смеч, формирао се двојни блок очекујући снажан удар, а српски примач сервиса је само овлаш одиграо прстима и на тај начин стигао до поена и Србију до два поена разлике у финишу трећег сета.

Уследио је блок Срећка Лисинца и неухватљив заостатак за Украјинце који играју на овом првенству због суспензије руске селекције.

Најефикаснији актер сусрета је био Олех Плотнитски са 17 поена, али је капитен Украјине био једини двоцифрен у својој екипу. Србију су предводили Урош Ковачевић и Марко Ивовић, рекордер са петим Светским првенством, са по 11, односно Марко Подрашчанин са 10 поена.

Стартни коректор Александар Атанасијевић је имао седам поена и његов учинак би могао да изазове зебњу, али је он довољно искусан и сигурни смо да ће заиграти боље. Назнаке тога је показао у једном тренутку током меча када је везао два аса.

Србија ће се надати да ће моћи до све три победе у групи и сет количника 9:0 како би заузели треће место у нокаут фазе уза повлашћених домаћина Словеније и Пољске,

Наредна препрека је Порторико и тај меч се игра у понедељак у Катовицама.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА