Најновије

НОВА ТАКТИКА УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ: Намамљивање руских ''Калибара''

Оружане снаге Украјине су почеле да користе нову тактику да „маме“ руске високопрецизне ракете дугог домета ''Калибар'', пише Вашингтон пост позивајући се на високе америчке и украјинске званичнике.

Калибар (Фото: РИА Новости)

Како пише амерички лист, украјинска војска је почела да активно користи мамце како би приморала Оружане снаге Русије да бацају ракете. Конкретно, реч је о дрвеним макетама артиљерије, укључујући ракетне системе, које су Кијеву испоручиле западне земље.

Према речима украјинског званичника који је желео да остане анониман, Оружане снаге Украјине су већ успеле да намаме најмање десет руских '’Калибара'’ за неколико недеља уз помоћ мамаца. Дронови који преносе координате циљева за даље навођење пројектила нису у стању да разликују такве макете од правог оружја. Саговорник листа је нагласио да је Украјина већ одлучила да прошири производњу модела који имитирају стварну овојну технику и оруђа, јер су показали своју ефикасност.

Према речима војних аналитичара, таква тактика би могла да помогне Украјини да исцрпи ракетни арсенал руске војске, који је постало теже попунити због ограничења наметнутих на испоруку микрочипова Русији. Поред тога, постављање мамаца могло би да примора руску војску да предузме мере предострожности и помери своја складишта муниције и командна места даље од линија фронта, што би их на крају спречило да испоруче огромну артиљеријску муницију на коју су се ослањали у својој офанзиви у источној Украјини .

О јуришу на Одесу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА